avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sanctiuni complementare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sanctiuni complementare

Buna ziua,

M-ar interesa daca se pot da in acelasi timp 2 contraventii complementare, si sa se cumuleze, din cate stiu eu nu se pot da. Este vorba de art. 100 alin 3 si art 101 alin 3 din OUG 195/2002.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:53, 2 Septembrie 2010
sigur ca se pot da atata timp cat sunt fapte contraventionale diferite.
www.avocatnet.ro/content/art...

-prin O.g. nr. 2/2001 se reglementeaza regimul juridic al contraventiilor . Din intrebarea dvs. nu inteleg ce "contraventii complementare" vi s-au constatat. Din cele doua articole precizate reiese ca s-a constatat 2 contraventii , la care sanctiunile nu pot vi complementare ci principale. Vi se pot intocmi "n" contraventii la acelasi regim pe un proces verbal ...
dragoshhyy a scris:
M-ar interesa daca se pot da in acelasi timp 2 contraventii complementare, si sa se cumuleze, din cate stiu eu nu se pot da.

Nu se aplica doua contraventii complementare, se aplica doua sau mai multe sanctiuni contraventionale complementare. Faptele contraventionale se constata prin incheierea procesului verbal.

Stiti dvs. ceva, dar este vorba despre sanctiunile contraventionale principale. Pentru aceeasi fapta contraventionala se poate aplica numai o sanctiune contraventionala principala si una sau mai multe sanctiuni complementare.

ART. 5 - OG nr. 2/2001
........................................
(7) Pentru una şi aceeaşi contravenţie se poate aplica numai o sancţiune contravenţională principala şi una sau mai multe sancţiuni complementare.

Daca este vorba despre savarsirea mai multor contraventii, sunt aplicabile si prevederile art. 10 din OG nr. 2/2001.

ART. 10
(1) Dacă aceeaşi persoana a săvârşit mai multe contravenţii sancţiunea se aplica pentru fiecare contravenţie.
(2) Când contravenţiile au fost constatate prin acelaşi proces-verbal, sancţiunile contravenţionale se cumulează fără a putea depăşi dublul maximului amenzii prevăzut pentru contravenţia cea mai grava sau, după caz, maximul general stabilit în prezenta ordonanţa pentru prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
(3) In cazul în care la săvârşirea unei contravenţii au participat mai multe persoane, sancţiunea se va aplica fiecăreia separat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestare pv politia rutiera cristicarnisca cristicarnisca Buna seara Este primul meu subiect pe care il deschid (pana acum am fost doar cititor)dar nevoia ma face sa apelez la D-voastra. De curand am fost oprit de ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 2 /2001 Videodek Videodek as vrea sa stiu daca in urma unui control efectuat de politie ,serv.economic, acesta poate aplica mai multe sanctiuni in urma acestui control -respectiv 2 ... (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie serengau nicoleta serengau nicoleta este nul un proces verbal in care sunt retinute trei contraventii, dar este aplicata o singura sanctiune? Adica, nu este respectat art.10 din Ord.2/2001. (vezi toată discuția)