avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... casatorie in Romania, cetatenie italiana, unde se va ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

casatorie in Romania, cetatenie italiana, unde se va derula divortul?

Buna ziua,

Poate cineva ma poate sfatui in cazul urmator:
- o prietena s-a casatorit in Romania acum 3 ani, cu un roman
- au impreuna o fetita pe care a nascut-o in Italia
-au depus actele pentru nationalitate, care ar trebui sa iasa cam peste o jumatate de an
- anul acesta au cumparat impreuna o casa in Italia.
Din pcate lucrurile nu mai merg si ar vrea sa divorteze, dar unele lucururi o ingrijoreaza:
- daca nu ma insel, acum nu mai poti avea dubla cetatenie in CE, esti obligat sa alegi una dintre ele.
-daca are cetatenia italiana si depune divortul, acesta se va derula in Italia sau in Romania? isi pune intrebare din cauza copilului, caci un divort in Italia , de obicei, inseamna garda alternata si destabilizeaza destul de mult copilul, ar prefera sa il lase tatalui anumite perioade, dar sa nu schimbe casa in fiecare saptamana, este dificil pentru un copil mic.
- casa nu este un subiect foarte important, abia au cumparat-o, dar ar vrea sa stie totusi cum se va derula actiunea si in privinta asta.
Sper sa imi puteti da un sfat, ca sa stie daca ar trebui sa se grabeasca si sa divorteze intainte de obtinerea cetateniei sau nu este cazul sa isi faca griji.
multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:46, 6 Septembrie 2010
Regulament nr. 2201 din 27/11/2003
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003
Intrare in vigoare: 23/12/2003
privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000

CAPITOLUL II
COMPETENŢÃ

SECŢIUNEA 1
Divorţ, separare de drept şi anulare a căsătoriei

Articolul 3
Competenţă generală

(1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, "domiciliul" său este aici;
(b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
Multumesc pentru raspuns. Din cate inteleg acum, ei vor divorta de fapt in Italia, ca stau acolo de mai bine de 5 ani, nu? Din ce mi s-a raspuns, credeam ca divortul va fi in Romania...
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Existenta unui element de extraneitate atrage aplicabilitatea în cauza a dispozitiilor Regulamentul CE nr. 2201/2003 privind competenta, recunoasterea, si executarea hotarârilor judecatoresti în materie matrimoniala .
Prin urmare, daca domiciliul sau resedinta comuna este in Italia, divortul se va pronunta de catre o instanta din Italia ..
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)