avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

o persoana este casatorita legal, dar de aprox 20ani sta separat de partener, relatiile dintre acestea sunt rupte. copii sunt casatoriti, la casele lor, fara sa aiba grija de parintele care a plecat de acasa. acesta are locuinta, pe care se gandeste sa o doneze unei persoane care ii poarta de grija. care sunt conditiile ptr donatie si care sunt sansele ca actul sa fie valabil dupa decesul acesteia? celalat sot si copii pot darma actul?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 15:22, 3 Septembrie 2010
da, il pot darama.. mai bine sa faca un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere..in felul asta nu mai are nici un mostenitor rezervatar nimic de facut impotriva respectivului act.. iar cine isi asuma obligatia de intretinere chiar e obligat sa o respecte altminteri actul se darama de catre pers ce este beneficiara obligatiei de intretinere
Sotul supravietuitor si copiii , mostenitori rezervatari pot ataca liberalitatile excesive, in vederea reducerii acestora si a intregirii rezervei succesorale prevazute de lege.
Chiar si un contract de vanzare cumparare , in cazul in care pretul nu a fost platit efectiv, are aceeasi soarta , in consideratie unei donatii deghizate.
In principiu, orice act poate fi desfiintat.
Un contract de intretinere presupune obligatia de a da , a transmite un drept de proprietate de catre intretinut, pentru a i se asigura traiul .
Acest contract este unul intuitu personae, si , in cazul in care obligatia este nesocotita, poate opera sanctiunea rezilierii, in termen de 3 ani de la nasterea dreptului (care coincide cu nerespectarea contractului , care este legea partilor , conform adagiului latin pacta sunt servanda ).
daca a cumparat locuinta in timpul casatoriei, nu poate incheia vreun contract cu un tert decat cu aprobarea expresa a sotului/sotiei
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
gi-jane2, moderator
Asa ma gandeam si eu...=D>
Va multumesc mult!=D>
decat sa doneze casa mai bine o vinde. e mai sigur!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce tip de act sa inchei pentru a nu fi atacat de nimeni? sandry 86 sandry 86 Buna seara. Din 1999 am fost crescut de matusa mea sora mamei si unchiul meu care m-au luat in plasament familial deoarece mama m-a abandonat intr-un centru de ... (vezi toată discuția)
Donator de bani pentru vanzare cumparare iliescuelena iliescuelena Buna ziua, parintii mei detin impreuna un apartament .vor sa faca act de vanzare cumparare catre mine si fratele meu , dar eu sunt casatorita astfel ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)