Prietena mea cetatean roman este casatorita la ambasada Romaniei din Italia cu un cetatean din Bangladesh,de 2 ani.
Domnul in cauza locuieste in Italia de peste 13ani,are permis de sedere si de lucru in Italia,avand si afaceri deschise acolo.
Dansul doreste sa cumpere in Romania un apartament.
As dori sa stiu in ce conditii poate cumpara acest apartament si daca poate fi unic propietar sau ambii soti devin propietari.
Doresc sa specific ca dumnealui a cumparat in Bangladesh in timpul casatoriei,propietati doar pe numele sau :O si as dori sa consult o legislatie ceva a acestei tari pentru a vedea care sunt drepturile ce-i revin sotiei.Daca cineva ma poate sfatui in acest sens,adresez multumirile mele anticipate!
1. Daca casatoria a fost inregistrata si in Romania, poate cumpara prietena d-voastra, pe numele ei, facand mentiunea ca este casatorita, astfel supunandu-se regimului bunurilor comune din timpul casatoriei, conform legii romane.
2. In privinta regimului bunurilor dobandite in timpul casatoriei, in Bangladesh, trebuie sa daca casatoria a fost recunoscuta in tara respectiva si pe cale de consecinta sa solicitati informatii suplimentare de la Ambasada Romana ori Consulat daca exista. Puteti sa solicitati aceste informatii si de la Ambasada Bangladesh din Bucuresti.
atat in bangladesh cat si in romania, proprietatile sunt comune daca sunt achizitionate in timpul casatoriei chiar daca numai unul din soti e trecut in acte..
in privinta achizitionarii apartamentului rapsunsul este da.. numai ca terenul aferent constructiei nu trece in proprietatea lui, ci doar in folosinta pe durata existentei constructiei.. e de preferat sa evite complicatiile juridice sa fie trecuta ina cte doar sotia sa, amica dvs ca oricum e si el proprietar la fel ca si cum ar fi fost doar el trecut in acte..
Cetatenii straini pot cumpara in Romania doar cladiri, in speta apartamente, case, hale etc, dar nu pot cumpara terenuri chiar daca sunt casatoriti cu un cetatean roman. Oice bun cumpaat in timpul casatoriei este bun comun al ambilor soti, chiar daca pe actul de cumparare apare doar unul dintre ei. Nu cred ca in Bangladesh e altfel, astfel incat el poate aparea ca si cumparator unic in acte dar de drept sunt bunuri comune. Ideea e ca la cumpararea unu bun imobil, cel putin in Romania, notaul intreaba daca e casatorit tocmai ca sa vina si celalalt sot la perfectarea actelor. Tot la fel de adevarat este ca la cumparare notarii sunt mai permisivi, considerandu-se din punct de vedere legal ca sotul care cumpara are si acodul tacit al celuilalt sot. Daca insa vanzarea unui bun imobil se face fara acordul celuilalt sot, vanzarea poate fi anulata de cel care nu a fost de acord cu vanzarea.
In concluzie, chiar daca prietena ta nu apare in actele de cumparare al proprietatilor din Bangladesh, are drept de copropietate:D .
Da, sub aspectul regimului juridic bunul cumparat va intra in masa partajabila insa in mod clar proprietar va fi doar cetateanul roman.
Fiind vorba de un bun imobil situat pe teritoriul Romaniei acesta va fi supus reglementarilor legale din tara noastra.