avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare tarzie in contabilitate
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare tarzie in contabilitate

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta:in urma cu 6 ani am scos dintr-o statie electrica niste condensatori care contineau un ulei periculos (PCB) si care potrivit HG 173:2000 trebuiau eliminati. La momentul respectiv condensatorii au fost doar scosi din instalatie, transferati intr-o magazie situata pe acelasi amplasament, dar nu au fost intocmite documentele necesare inregistrarii in contabilitate a acestor operatiuni.
Condensatorii au fost eliminati anul acesta, platindu-se pentru distrugerea lor o anumita suma.

Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii pe care trebuie sa-i fac pentru a-i inregistra in contabilitate (banuiesc ca se face un proces verbal de scoatere de pe instalatie si de transfer in gestiunea altcuiva, iar apoi ii scad din gestiune pe baza avizului pe care il am de la firma prin intermediul careia am facut eliminarea).

De asemenea as dori sa stiu si care sunt efectiv inregistrarile contabile care se fac (mi s-a sugerat sa-i evidentiez fie ca plus la inventar, fie intr-un cont in afara bilantului).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters122621 , utilizator 15:00, 3 Septembrie 2010
Consider ca trebuie sa-i inregistrati prin contul 346 produse reziduale. Circuitul documentelor pare corect. Mult succes!
inregistrarile contabile ar fi trebuit facute in urma cu 6 ani ceea ce ar duce in prezent la corectii de declaratii 101 ( deoarece acele bunuri obtinute in urma dezmenbrarii ar fi trebuit introduse in corespondenta cu veniturile )
in schimb considerand ca societatea nu a considerat ca acele bunuri ar fi avut valoare puteti face retroactiv urmatoarele documente:
1 - decizia administratorului de numire a comisiei si trasarea responsabilitatilor care decurg din legislatia aferenta ( HG 173/2000 ).
2- Proces verbal de constatare - intocmit de comisie - cu mentionarea cantitatilor obtinute
3- Lista de Inventar- a produselor rezultate
4 - Decizia Administratorului care stabileste depozitarea
Din punct de vedere contabil dvs. evidentiati in afara bilantului cantitatile respective in baza notei de intrare-receptie.
In momentul vanzarii sau instrainarii emite-ti bon de consum ptr scaderea din gestiune a produselor evidentiate in afara bilantului.
Factura de cheltuiala pe care ati inregistrat-o trebuie insotita de un aviz de insotire cu mentiunea " deseuri, sau ce or fi ele - trimise ptr distrugere in cnf cu HG173/2000).
Daca vreti sa inregistrati in conturile bilantiere conturile de stocuri in corespondeta cu 1174 - cu corectia decl 101.

Va multumesc mult pentru ajutor si pentru informatii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plus la inventar si casa foarte mare nico85 nico85 Buna ziua, Am constatat ca avem o valoare mai mare a produselor din gestiune in programul de gestiune decat in balanta. Ce se poate face pentru a regla ... (vezi toată discuția)
Echipamente primite gratuit Andreeabalint23 Andreeabalint23 Buna ...ma poate ajuta cineva ... plătesc un abonament lunar pt o aplicație și am primit in custodie 2 tablete pt aceasta aplicație ...la sf contractului ... (vezi toată discuția)
Transfer intre gestiuni ady09 ady09 buna ziua.am in programul saga create 2 gestiuni: una cantitativ valorica (productie) si una global valorica (comert cu amanuntul).Cum transfer produsul finit ... (vezi toată discuția)