avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract comision
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract comision

Buna ziua tuturor,

Am o problema mai ... ciudata, cel putin pentru mine.

Exista vreo metoda de contabilizare a unui asa numit "Contract de comision"?

Mai exact, am pe cineva care se ocupa de design-ul unui site(joc online) si "neoficial" am stabilit sa primeasca un anumit procent din profitul inregistrat de acel site(fara amestecare in alte proiecte ale firmei).

Exista vreo metoda pentru a contabiliza acest procent de profit care va pleca catre el nefiind angajat?

Daca da, exista un contract "de comision" care sa fie valabil? Sau orice alta metoda de contabilizare?

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Cu stima,
Lucian
Cel mai recent răspuns: Lucian_bz , utilizator 14:47, 9 Septembrie 2010
.

asa numit "Contract de comision"?
Orice serviciu de care beneficiaza o firma trebuie sa aiba obligatoriu intocmit contract .La conditii de plata stipulati modalitatea.La negru cum puteti plati % din profit, astfel incat sa fiti "credibil" pentru partener ?
Va multumesc pentru raspuns.


Am uitat sa mentionez ca persoana respectiva este persoana fizica, nu persoana juridica. De aici si problema mea, caci in cazul PJ era mult mai simplu - contract prestari servicii.

Am folosit termenul generic de "contract de comision" pentru ca nu stiu daca exista un contract specific pentru asa ceva sau daca pot folosi un contract normal.

Interesul meu este sa contabilizez acei bani in baza unui document . Tocmai plata "la negru" vreau sa o evit.

In concluzie, pot intocmi un contract de prestari servicii in care sa stipulez modalitatea de plata (x% din profitul obtinut in urma monetizarii jocului online respectiv)? Si ulterior, dupa stabilirea profitului, lunar de exemplu, cum fac plata? Intocmesc o factura negativa si fac o dispozitie de plata in baza contractului de prestari servicii Nr. x din y?

Multumesc.

Cu stima,
Lucian
Persoana fizica in cauza,trebuie sa fie PFA(inregistrata la finante s.a).Incheiati contract cu PFA si lunar platiti % din profit cu regularizare la trimestru pe cumulat.Aveti grija ca din platile facute sa retineti datoriile sociale aferente, conform codului fiscal.
Multumesc pentru raspuns.

Insa acest lucru nu ma ajuta. Pe mine ma interesa daca exista vre-o modalitate de contabilizare intre persoana juridica (srl) si persoana fizica, nu PFA.

Ceva gen Conventie Civila. Insa stiu ca acest tip de contract (conventia civila) poate fi facut doar pentru un singur serviciu, nerepetitiv, ocazional.

Sa inteleg ca nu exista nici o modalitate fara ca persoana respectiva sa devina PFA?
Legal, fiecare persoana care realizeaza venituri ar trebui sa fie PFA.Nu aveti alta varianta(la negru)d.p.d.v. al cheltuielilor dvs. deductibile.Faceti-va un calcul daca n-ar fi mai rentabil un contract de m-ca parttime(de ex. 1ora)referitor la acel procent negociat.

Alte discuții în legătură

Contract de confidentialitate persoana fizica Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua, Sunt administrator unic la o societate comerciala si am apelat la un programator pentru a face o aplicatie (joc online). Conceptul, ideea, ... (vezi toată discuția)
Modalitatea de plata a comisionului madalin patrascu madalin patrascu Sunt angajat la un magazin de mobila si deci lucrez in vanzari, patronul m-a rugat sa caut o metoda legala prin care sa ma poata plati.Va rog daca se poate ... (vezi toată discuția)
Contract de intermediere anca_diana anca_diana Se poate ca o persoana fizica sa intermedieze obtinerea unei sponsorizari pt un spectacol?Mie nu mi se pare ca ar trebui sa se autorizeze ca si impresar ... (vezi toată discuția)