avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale modalitatea de plata a comisionului
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

modalitatea de plata a comisionului

Sunt angajat la un magazin de mobila si deci lucrez in vanzari, patronul m-a rugat sa caut o metoda legala prin care sa ma poata plati.Va rog daca se poate sa-mi recomandati o metoda prin care sa se poata face acesta plata, am inteles ca exista un contract de mandat comercial sau PFA nu stiu ce varianta este mai buna, va rog sa-mi recomandati ceva sa pot lua banii.

Multumesc anticipat :(
Cel mai recent răspuns: ContSters68659 , utilizator 13:12, 22 Octombrie 2008
eu mi-as face o societate comerciala, neplatitoare TVA si microintreprindere

Din mesajul dumneavoastra rezulta ca sunteti salariatul acestui magazin deci, ati semnat un contract individual de munca. Daca va aflati intr-o atare situatie atunci, angajatorul va emite o decizie prin care salariatii care ating un anumit target in vanzari vor fi premiati cu o anumita suma ori procent.
Daca nu aveti incheiat un contract individual de munca inseamna ca nu sunteti salariatul magazinului respectiv si pentru a putea fi platit trebuie sa incheiati in forma autentica ( la notar ) un contract de mandat cu titlu oneros in care se va stipula onorariul/comisionul dumneavoastra suma fixa lunara. In baza acestui contract va veti inregistra veniturile si la Administratia Financiara in vederea impozitarii ( fisa fiscala).
madalin patrascu a scris:

Sunt angajat la un magazin de mobila ....


Daca esti angajat nu ai contract individual de munca?
Variante recomandate:
- contract individual de munca, in care va fi trecut, probabil, salariul minim pe economie (fix, acesta angajatorul ti-l datoreaza indiferent de nivelul vanzarilor dintr-o luna), la care se va adauga un procent din valoarea vanzarilor (recomand ca procentul negociat sa fie inclus tot in contractul de munca, sa nu fie o simpla decizie a angajatorului, pt. ca atunci s-ar putea razgandi de la o luna la alta);
- te faci PFA - adica devii comerciant, vei avea autorizatie si certificat de inregistrare (la primarie se depun toate aactele pt. infiintare PFA, iar taxa de autorizare e relativ mica), va trebui sa inchei un contract de prestari servicii cu proprietarul magazinului si vei emite lunar factura pt. sumele pe care trebuie sa le incasezi.

Recomandat e sa fii salariat, mai ales ca faci intermedieri.
Daca faci intermedieri pe PF, AF sau SC este posibil nu numai sa nu-ti ei comisionul, mai mult, daca un client nu-ti plateste marfa va trebui sa o platesti tu, sau daca o plateste cu intarziere s-ar putea sa platesti penalizari mai mari decat ai comision de primit.
Acum se pune problema si ce contract negociezi cu cealalta parte, actualul angajator.
ANGAJATORUL POATE PREVEDE IN CIM si un procent din vanzari.

Alte discuții în legătură

Intrebare legata de informarea corecta asupra salariului Damian D. Damian D. Buna ziua Am o intrebare legata de corectituniea firmei la care lucrez cu privire la plata salariului. Lucrez intr-un magazin. Slariul este format din: ... (vezi toată discuția)
Ce si cat platesc daca am pfa? teodon teodon Buna ziua, sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata , in domeniul vanzarilor. Angajatorul meu isi plateste oamenii pe baza de comision,in ... (vezi toată discuția)
Contract comision Lucian_bz Lucian_bz Buna ziua tuturor, Am o problema mai ... ciudata, cel putin pentru mine. Exista vreo metoda de contabilizare a unui asa numit \"Contract de ... (vezi toată discuția)