avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

preaviz

Am primit preaviz conform Art. 73(1) si 65(1) pentru 21 zile pe motiv de reorganizare a activitatii, urmand sa fiu trimisa in somaj.Vreau sa stiu ce drepturi am in acest caz avand in vedere ca nu mi-am efectuat tot concediul de odihna iar salariul trecut in cartea de munca este mai mic decat cel primit "la negru".Ce pot face daca nu mi se acorda salariul compensator?Ce pasi trebuie sa urmez? Mentionez ca timp de 1 an cat am lucrat la aceasta firma nu mi s-a dat la semnat niciodata statul de plata pt salariu. Daca voi cere sa lucrez 4 ore sau jumatate din zilele de preaviz, ce pot face ca sa nu ma plateasca cu salariul trecut in contractul de munca ci cu cel primit timp de 1 an?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:44, 3 Septembrie 2010
puteti contesta decizia in termen de 30 zile de la comunicare la tribunalul din jud. de domiciliu...
pentru salariu si venit " la negru " puteti sesiza i.t.m., inspectia muncii, garda financiara s.a.
Ce pot castiga , contestand decizia? Stiu sigur ca motivul tine de invidie personala si nu este real motivul de reorganizare a activitatii, totusi consider ca patronii sau acoperit invocand acest motiv. Cat priveste faptul de a lucra in aceasta firma cred ca nu isi mai are rostul din moment ce patronii nu ma mai vor.Ma intereseaza in mod special sa-mi primesc toate drepturile, iar in caz ca nu vor sa-mi plateasca tot ce mi se cuvine in mod legal, sa ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez pentru a fi in avantajul meu.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
ketzia, utilizator
salariile restante, eventual si anularea deciziei...
Trebuie sa va hotarati ce doriti:
a) drepturile care decurg din concedierea pentru acest motiv?
b) reincadrarea, adicatele contestarea concedierii?

a)
daca nu vi se acorda de bunavoie, trebuie sa actionati firma in instanta.
Aveti urmatoarele drepturi:
- sa lucrati 4h/zi in loc de *, dar sa fiti platita *, pe durata preavizului.
- sa primiti minim un salariu compensator
- sa primit salariul la zi
- sa vi se compenseze in bani CO neefectuat.
Aveti dreptul numai la salariul inscris in cartea de munca - acesta este unul din dezavantajele muncii la gri.

b) Trebuie sa stiti ca desfiintarea postului trebuie sa fie reala, serioasa, efectiva, definitiva si "de buna credinta", si sa fie dovedita in instanta ca atare de catre angajator.
Daca in unitate mai exista locuri vacante compatibile cu pregatirea dvs., firma trebuie sa vi le ofere anterior concedierii.

Pentru munca la gri (cu acte, dar cu o parte din salariu platita "la negru"), ati putea face plangere la ITM daca ati avea dovezi.
Si plangerea s-ar sfarsi cu amenda pentru firma, dar nu cu recuperarea banilor pentru dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea C.M.RICHARD C.M.RICHARD buna ziua la toata lumea... lucrez intr-o firma in domeniul privat,cu doar 4 angajati; astazi am primit urmatoarea decizie: \"Incepind cu data de ... (vezi toată discuția)
Concedierea colectiva elenadragoi2008 elenadragoi2008 salut, firma la care lucrez se inchiriaza iar patroni noi ne preiau pe unii dintre noi, iar ceilalti intra in somaj, va rog sa imi spuneti ce drepturi avem, ... (vezi toată discuția)
Concediere salariatului in urma restructurarii unu post valexandra valexandra Buna ziua, Sunt angajator si doresc sa concediez un salariat din motive strict personale. Singura metoda legala este , cred eu, concedierea in urma ... (vezi toată discuția)