Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare europeana. Instanta de judecata a stabilit vinovatia cuiva pentru infractiunile de fas, uz de fals sub semnatura privata intr-un proiect de finantare la Mininisterul Mediului , falsificand semnaturile a tuturor persoanelor implicate in proiect fara voia lor si neavand cunostinta de acest proiect.
Am primit adresa de la politie ca sa facut propunere catre politist pentru scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei SANCTIUNI ADMINISTRATIVE. Cum pot sa-mi recuperez prejudiciul cauzat in scopul demonstarrii neimplicarii mele ( facturi transport, onorariu avocati ) ?
Recuperarea prejudiciului este una si demonstarea neimplicarii dvs.este alta. Daca aveti deja calitatea de parte vatamata s-a demonstrat ca nu ati fost implicat ci ati fost prejudiciat.Trebuie sa stiti exact care a fost motivarea politistilor pt.solutia propusa catre Parchet.
Am primit adresa de la politie ca sa facut propunere catre politist pentru scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative . Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare europeana. Instanta de judecata a stabilit vinovatia cuiva pentru infractiunile de fas, uz de fals sub semnatura privata intr-un proiect de finantare la Mininisterul Mediului , falsificand semnaturile a tuturor persoanelor implicate in proiect fara voia lor si neavand cunostinta de acest proiect.
Mentionez ca instanta , respectiv judecatorul a dispus inceperea urmaririi penale in urma contestatatiei de NUP date de parchet
Ce pot fece sa-mi recuperez prejudiciul cauzat ( facturi, cheltuieli avocat )?
Buna seara .
Dupa cum s-a spus mai sus,aveti doua cai ,calea prin constituirea ca parte civila in procesul penal si calea separarii actiunii civile pentru recuperarea prejudiciului .
Chiar daca v-ati constituit parte civila in procesul penal,puteti parasi aceasta cale si sa treceti pe cale civila,pana la actul de sesizare a instantei-adica citirea rechizitoriului intocmit de catre procuror .
Ca sa se ajunga la rechizitoriu, va trebui sa se treaca de la urmarire penala la actiune penala si trecerea faptuitorului de la calitatea de invinuit la cea de inculpat.
Avantaje aveti prin procesul penal,deoarece procesul se desfasoara cu celeritate si nu platiti taxe de timbru .
Marius Bote .
Desi nu ati foarte explicit , inteleg ca instanta a admis plangerea impotriva rezolutiei sau ordonantei de neincepere a procurorului si a dispus trmiterea cauzei procurorului pentru inceperea urmaririi penale.
Daca asa au stat lucrurile aveti posibilitatea sa va constitutiti parte civila in procesul penal cu despagubiri materiale constand in contravaloarea prejudiciului creat ca urmare a savarsirii infractiunii si eventual cu daune morale.
Avantajul constituirii ca parte civila in procesul penal este acela al neplatii taxelor de timbru.