avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Recupereare prejudiciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Recupereare prejudiciu

Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare europeana. Instanta de judecata a stabilit vinovatia cuiva pentru infractiunile de fas, uz de fals sub semnatura privata intr-un proiect de finantare la Mininisterul Mediului , falsificand semnaturile a tuturor persoanelor implicate in proiect fara voia lor si neavand cunostinta de acest proiect.
Am primit adresa de la politie ca sa facut propunere catre politist pentru scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei SANCTIUNI ADMINISTRATIVE. Cum pot sa-mi recuperez prejudiciul cauzat in scopul demonstarrii neimplicarii mele ( facturi transport, onorariu avocati ) ?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:31, 4 Septembrie 2010
daca se da s.u.p. (probabil pt lipsa pericolului social - art. 18/1 c. pen), atunci aveti doar calea civila - actiune "in pretentii".
Recuperarea prejudiciului este una si demonstarea neimplicarii dvs.este alta. Daca aveti deja calitatea de parte vatamata s-a demonstrat ca nu ati fost implicat ci ati fost prejudiciat.Trebuie sa stiti exact care a fost motivarea politistilor pt.solutia propusa catre Parchet.
Am primit adresa de la politie ca sa facut propunere catre politist pentru scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative . Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de finantare europeana. Instanta de judecata a stabilit vinovatia cuiva pentru infractiunile de fas, uz de fals sub semnatura privata intr-un proiect de finantare la Mininisterul Mediului , falsificand semnaturile a tuturor persoanelor implicate in proiect fara voia lor si neavand cunostinta de acest proiect.
Mentionez ca instanta , respectiv judecatorul a dispus inceperea urmaririi penale in urma contestatatiei de NUP date de parchet
Ce pot fece sa-mi recuperez prejudiciul cauzat ( facturi, cheltuieli avocat )?
Buna seara .
Dupa cum s-a spus mai sus,aveti doua cai ,calea prin constituirea ca parte civila in procesul penal si calea separarii actiunii civile pentru recuperarea prejudiciului .
Chiar daca v-ati constituit parte civila in procesul penal,puteti parasi aceasta cale si sa treceti pe cale civila,pana la actul de sesizare a instantei-adica citirea rechizitoriului intocmit de catre procuror .
Ca sa se ajunga la rechizitoriu, va trebui sa se treaca de la urmarire penala la actiune penala si trecerea faptuitorului de la calitatea de invinuit la cea de inculpat.
Avantaje aveti prin procesul penal,deoarece procesul se desfasoara cu celeritate si nu platiti taxe de timbru .
Marius Bote .
Desi nu ati foarte explicit , inteleg ca instanta a admis plangerea impotriva rezolutiei sau ordonantei de neincepere a procurorului si a dispus trmiterea cauzei procurorului pentru inceperea urmaririi penale.
Daca asa au stat lucrurile aveti posibilitatea sa va constitutiti parte civila in procesul penal cu despagubiri materiale constand in contravaloarea prejudiciului creat ca urmare a savarsirii infractiunii si eventual cu daune morale.
Avantajul constituirii ca parte civila in procesul penal este acela al neplatii taxelor de timbru.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Falsuri sub semnatura privata zahsor zahsor Am primit adresa de la politie ca sa facut propunere catre politist pentru scoatere de sub urmarire penala si aplicarea unei amenzi administrative . Sunt parte ... (vezi toată discuția)
Fals si uz de fals sub semnatura privata zahsor zahsor Cum pot recupera prejudiciul cauzat in scopul demonstrarii nevinovatiei mele de neimplicare sub nicio forma intr-un dosar penal de fals si uz de fals daca ... (vezi toată discuția)
Semnaturi false in proiecte de finantare europeana zahsor zahsor Sunt parte vatamata si civila intr-un dosar penal . Invinuitul este acuzat de fals, uz de fals, sub semnatura privata, abuz in serviciu in proiecte de ... (vezi toată discuția)