avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Decizia tribunalului- continuarea judecatii.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Decizia tribunalului- continuarea judecatii.

La judecatorie,instanta de fond respinge ca nefondata plangerea impotriva ordonantei procurorului de NUP (s-a apreciat ca nu s-a depus plangere prealabila in termen legal). La recurs tribunalul constata ca plangerea penala a fost depusa in termen, prin posta, cu scrisoare recomandata si aviz de primire. Tribunalul spune in
decizia sa:"In final retinand ca in cauza exista plangere prealabila formulata in termen legal,Tribunalul apreciaza ca se impune ca judecatoria sectorului ...Bucuresti sa se pronunte in consecinta asupra plangerii recurentului-petent". Apoi, in numele legii Tribunalul, decide: "casarea sentintei penale atacate si trimiterea plangerii la aceeasi instanta pentru continuarea judecatii". Spre sfarsitul lunii sept. sunt citat la judecatorie pentru :" Fond - plangere impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata (art.278, ind.1 C.p.p.)."
Din cele de mai sus inteleg ca judecatoria va dispune reluarea cercetarii penale de catre parchet,ceea ce nu mi se pare corect atata timp cat sentinta judecatoriei, implicit actele procurorului au fost casate de catre tribunal. Poate ca
mai corect ar fi judecarea pe fond a cauzei fara a mai fi nevoie si de prezenta procurorului. Ce parere aveti ? Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:19, 4 Septembrie 2010
In cazul de fata fiind casata sentinta instantei de fond, instanta poate sa procedeze astfel:
-sa admita plangerea prin sentinta , sa desfiinteze rezolutia sau ordonanta atacata si sa trimita cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale sau redeschiderii ei,sau
-sa admita plangerea prin incheiere, sa desfiinteze rezolutia sau ordonanta atacata si cand probele de la dosar sunt suficiente , sa retina cauza spre judecare,sau
-sa respinga din nou plangerea pronuntandu-se astfel efectiv pe temeinicia plangerii pentru ca initial s-a constatat ca plangerea prealabila a fost tardiv introdusa si sa mentina rezolutia sau ordonanta atacata.
Prezenta procurorului este obligatorie la judecata acestor plangeri, daca la acest aspect va referiti.
Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Solutia tribunalului este legala avand in vedere ca instanta de fond nu a
analizat pe fond plangerea, retinand gresit ca nu exista plangere la prim
procuror, desi aceasta exista.
Nu s-a dispus reluarea cercetarii penale, ci se va analiza plangerea
si temeinicia ei.
Participarea procurorului este obligatorie in astfel de dosare.
Da, se va proceda la judecarea fondului cauzei...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva rezolutiilor procurorului ruxandra11 ruxandra11 Buna ziua, Unchiul meu a depus o plangere la procuratura impotriva parintilor mei pentru tulburare de posesie. In urma cercetarilor facute de de politie, ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei nup a procurorului adinita adinita o agentie de stat a facut plangere penala unui angajat.in urma cercetarilor a primit nup.s-a facut plangere impotriva rezolutiei procurorului si s-a obtinut ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva rezolutiei procurorului adumitroaie florin adumitroaie florin Va rog sa imi spuneti daca este obligatorie prezenta la Judecatorie in situatia in care ai calitatea de intimat pentru plangere impotiva rezolutiei ... (vezi toată discuția)