avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea tarii de catre tata cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea tarii de catre tata cu minor

Buna ziua!
Ma aflu intr-o dilema si as dori un raspuns promt.
Eu si sotul meu, cetatean strain, sintem despartiti (locuim separat) insa nu s-a depus inca nici o cerere de divort. Peste o saptamana sotul doreste sa plece intr-o mica vacanta cu minorul si voi fi nevoita (de asazisa incredere reciproca) sa imi dau acordul pentru parasirea tarii. (desi stiu ca se poate si fara.. ma rog)
Intrebarea mea este: in cazul in care ... nu se mai intorc, cui ma pot adresa pentru ajutor? si daca s-ar schimba cu ceva situatia in cazul in care depun cererea de divort in aceste cateva zile ramase pana la plecare.
Cel mai recent răspuns: yoldana , utilizator 12:09, 4 Septembrie 2010
Pentru a parasi tara va trebui sa va dati consimtamantul printr-o declaratie notariala.Precizati exact perioada in care se va afla copilul in afara tarii.
Daca nu se mai intoarce va trebui sa faceti o plangere la politie pentru rapire.
Nu influienteaza cu nimic faptul ca introduceti cererea de divort.
Trebuie sa va dati consimtamantul printr-o declaratie la notariat care sa cuprinda :
- acordul cu privire la efectuarea calatoriei respective;
- statul (statele de destinatie);
- perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
- datele de identitate ale insotitorului respectiv.

Daca nu se mai intorc in tara, puteti benefcia de prevederile Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptată la Haga, la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin Legea nr. 100/1992.
Convenţia de la Haga are ca obiect:
- de a asigura înapoierea imediată a copiilor deplasaţi sau reţinuţi ilicit în orice stat contractant;
- de a face să se respecte efectiv în celelalte state contractante drepturile privind încredinţarea şi vizitarea, care există într-un stat contractant.
daca aveti suspiciuni ca nu se vor intoarce, mai bine nu va dati acordul si rezolvati intai cu divortul si incredintarea copilului.
Va multumesc din suflet! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea unei hotariri judecatoresti yarrrns yarrrns In urma unei ordonante pesedinteala , instanta hotaraste incredintarea minorei la tata. Aceasta hotarire este definitiva si executorie fara termen si fara ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor iulia75 iulia75 Buna seara! In urma unui divort am obtinut hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila prin care copilul mi-a fost incredintat mie.Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Procura Marcu.Cristina Marcu.Cristina Buna ziua.Fiul meu are 14ani și 7 luni.la vara vrea sa plece la fratele lui în Austria..și îmi trebuie procura de la tara lui pt a ieși din țară și ... (vezi toată discuția)