avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Programul Prima Casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Programul Prima Casa

Salutare tuturor. Am si eu o intrebare vis-a-vis de conditiile de eligibilitate pentru programul Prima Casa.

Eu detin in proprietate 50% din apartamentul parintilor mei. Mai exact, cu 2-3 luni inainte de lansarea programului Prima Casa 2009, deci prima editie, am "cumparat" de la mama mea jumatate din apartament cu contract de vanzare-cumparare pentru a nu putea fi atacat, fratele meu detinand deja cealalta jumatate. Notarul ne-a spus ca aceasta cedare prin contract de vanz-cump si nu donatia este cea mai buna solutie in cazul nostru pentru ca in cazul decesului mamei fratele meu ar fi obtinut 75% din apartament, iar eu doar 25%.

HG119/2010 aduce o serie de modificari la program, si anume:
14. La anexa nr. 2, la articolul 1, litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"a) fac dovada cu declaratia autentificata pe propria raspundere ca la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului «Prima casa», aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 368/2009, nu au detinut si nu detin, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor ori cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, cu exceptia cotelor-parti din locuintele dobandite prin mostenire, si nici nu au achizitionat dupa aceasta data o locuinta, indiferent de modul de dobandire;"

Asadar, exista aceasta exceptie cu cota-parte din locuinta care din punctul meu de vedere este de fapt o mostenire, singura problema fiind faptul ca am incheiat act de vanzare-cumparare pe respectiva cota.

La banca mi-au spus ca sunt eligibila, dar nu sunt sigura ca nu vor de fapt sa ma "agate". Nu doresc sa fiu acuzata de fals in declaratii.

V-as ramane indatorata pentru orice opinie avizata care imi poate aduce clarificari.
Thanks!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:11, 4 Septembrie 2010
cred ca din ce ati scris aici, va dati seama si singur ca nu va incadrati. sa mosteniti pe cote parti e una , sa cumparati o cota parte, e alta
nu faceti decat sa dati bani pt analiza dosarului, ca apoi sa va dea un raspuns negativ
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare drepturi succesorale pentru a fi eligibil la prima casa michaella84 michaella84 Buna ziua, Eu si sotul meu am vrea sa ne inscriem in programul \"Prima Casa\" dar el nu este eligibil deoarece dupa decesul tatalui sau detine impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Prima casa ... gigelas gigelas Buna seara, In cazul mostenirii unei cote/parti dintr-un apartament,unul dintre mostenitori,va mai putea sa beneficieze de programul \"Prima Casa\" ... (vezi toată discuția)
Prima casa -Christian- -Christian- buna ziua. in urma cu 3 ani am dobandit cu titlu de mostenire un apartament de 55mp. mai pot aplica pentru prima casa? Sau numai dupa ce il voi vinde? (vezi toată discuția)