Am o casa veche construita in 1940. Distanta de la casa pana la limita proprietatii este de 60 cm. Fiindca se afla pe un platou usor inclinat apa de pe proprietatea vecina se scurge libera pe proprietatea mea intrucat vecinul nu si-a facut un sant de scurgere a apei, deasemeni a depozitat gunoaie pe hotarul proprietatii lui cu drumul public (strada), impiedicand scurgerea apei pe drum. Astfel, am sarit gardul, calcand evident pe proprietatea vecina si am desfundat accesul apei spre drum , incercand asfel sa blochez patrunderea acesteia pe proprietatea mea , respectiv inundarea acesteia.
Totodata , cu cativa ani in urma vecinul si-a plantat pomi fructiferi chiar pe hotarul proprietatii , pomi ai caror crengi impiedica patrunderea luminii in casa mea.
Acesta sustine ca va lua masuri, adica va taia pomi numai dupa ce voi optura ferestrele care sunt amplasate in vecinatatea lui , insa mentionez ca acest lucru este imposibil deoarece acele ferestre reprezinat singura sursa de lumina naturala aferenta spatiilor aflate in acea aripa a casei. In acest sens eu am luat totusi masuri , fiindca am fost reclamat in numeroase randuri la politie si astfel am inaltat gardul ce desparte proprietatile noastre, cu panouri de policarbonat , elimainand astfel posibilitatea de a avea acces chiar numai cu privirea la proprietatea vecinului. Precizez faptul ca intre limita proprietatii mele si casa vecinului este o distanta de 10m.
Este lesne de inteles ca relatiile mele cu vecinul sunt extrem de tensionate, neexistand din partea lui nici urma de dorinta de a rezolva aceasta situatie pe cale amiabila.
Intrebarea mea este : vecinul ma poate acuza de violare de proprietate avand in vedere ca am sarit gardul pret de cateva minute pentru a impiedica inundarea proprietatii mele?
O alta intrebare ar fi : Exista suport juridic pentru a-l putea forta sa isi taie pomii de pe hotar ?
Multumesc !
poate sa va acuze de violare de domiciliu, dar dumneavoastra va veti putea apara prin faptul ca ati impiedicat degradarea proprietatii dumneavoastra necauzand degradarea proprietatii sale. Dupa parerea mea aceasta plangere nu ar avea nici un efect asupra dumneavoastra
Il puteti da in judecata si sa-l obligati a taia pomii fructiferi de pe hotar conform art 608 cod civil. In art 607 cod civil se specifica clar ca se pot planta arbori inalti la o distanta de 2 metri si alte plantatii si gard viu la 30 cm
Avand in vedere ca si d-voastra recunoasteti ca ati patruns in curtea lui fara drept, care ar fi motivul pentru care nu s-ar retine infractiunea de violare de domiciliu? Avand in vedere motivul pentru care ati intrat in curtea sa, cat si pericolul concret minim creat, cred ca daca va face plangere penala impotriva d-voastra veti primi o scoatere de sub urmarire penala si veti primi o amenda administrativa.
In ceea ce priveste litigiul civil, cu o cerere de chemare in judecata il puteti obliga sa taie arborii inalti saditi la o distanta mai mica de 2 m de hotar. Va recomand sa consultati un avocat care , avand la dispozitie mai multe informatii de la dumneavoastra, va da un sfat mai complet.
Ce sa fac?
alex11dan
am un teren de vreo 900mp, am plantat pomi fructiferi,unul din vecini are plantati niste salcami foarte inalti,chiar langa gard,am pb. cu pomii mei,in fiecare ... (vezi toată discuția)