Buna ziua.
Am si eu o intrebare. As vrea sa stiu care este distanta regulamentara la care vecinul poate sa isi planteze pomi fructiferi. Am vazut ca legea vorbeste despre 2 m in cazul pomilor mici si 3 m in cazul celor inalti. Eu nu stiu ce anume inteleg ei prin ¨mici ¨ si ¨ inalti¨ . Mai exact, un pom care masoara aprox 5 m inaltime, poate fi plantat la mai putin de 2 m de proprietatea mea ? Umbreste aproximativ 4 m din gradina mea, care in total are o latime de maxim 10 m. Este permis asa ceva?
Daca pomii deja sunt adulti (acesta este cazul), il pot obliga pe vecin sa le taie din inaltime macar ?
Multumesc anticipat, astept vesti cat de curand posibil, inainte de a da frunzele pomilor :)
Din noul cod civil (in vigoare din data de 1 Octombrie 2011) Citez:
Art. 613
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Am uitat! Pomul a fost sadit cand era in vigoare vechiul cod civil - dar tot cam pe acolo sunt dispozitiile. Art 607, 608 si 609 se vor aplica - cred - in cazul dv.
Distanta de hotar este de 2 m pomi mici si 3 m pomi inalti – art 9 din L 348/2003 a pomiculturii (republicata in 2008)
Asadar, scrieti ca un pom inalt de cca 5 m e plantat la mai putin de 2 m de hotarul dintre proprietati = e plantat cu incalcarea disozitiilor legii.
Pe scurt: in baza art 607 si urmatoarele l-ati putea obliga sa ”scurteze” pomul.