avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Tatal meu a decedat de curand si trebuie facuta succesiunea. Mostenitori sunt : sotia lui (mama mea vitrega ) , eu si nepotii din partea surorii mele decedate. Vreau sa stiu:
- cine participa la succesiune pt. ca mi s-a comunicat din partea mamei vitrege ca nu este nevoie ca toti nepotii sa participe, ci numai unul;
- intre cei doi (tatal meu si sotia lui) a existat o intelegere scrisa (conventie notariala) ca bunurile materiale ce le detin sa intre in discutie de succesiune doar dupa moartea ambilor, lucru negat de sotie dupa decesul acestuia. Exista posibilitatea de a se afla si a se intra in posesia acelei intelegeri?
- nu sunt sigura ca bunurile detinute de tatal meu sunt in valoarea totala declarata si as dori sa aflu calea prin care sa ma pot lamuri ca este reala ( stiu sigur ca tatal meu detinea, impreuna cu sotia lui, bani in conturi );
- cum se procedeaza ca inainte de infatisarea la notar sa fiu in posesia datelor legate de valorile puse in discutie prin succesiune ca intradevar sa fiu convinsa ca situatia e reala;
- ce posibilitati de atac exista in cazul in care partile participante la succesiune nu se pun de acord;
- in cazul in care nu sunt de acord cu cele declarate de mama vitrega ( legat de valori ), semnez ... nu semnez ... cum se procedeaza;
- in cazul in care partile nu sunt de acord ce alternative exista, ca sa pot afla de conturile aflate la banci tinand cont de faptul ca exista secretul bancar;
- sunt constienta ca trebuie sa ma prezint la data stabilita de catre notar, as vrea sa stiu daca pot fi insotita si daca imi pot aduce proprii martori.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 19:17, 11 Octombrie 2010
1- Mostenitori sunt : sotia lui dvs si nepotii din partea surorii decedate.
2. din partea mamei vitrege nu mosteneste nimeni, daca nu a avut copii cu tatal dvs.
3. conventie notariala, ca bunurile materiale ce le detin sa intre in discutie de succesiune doar dupa moartea trebuie cautati la notarul public.
4. Masa succesorala se stabileste de catre notar, stie el la ce valoare, iar ref. la intrarea in posesia datelor legate de valorile puse in discutie prin succesiune va trebui sa aveti dovezi
5. in cazul in care partile participante la succesiune nu se pun de acord aveti posibilitatatea de a va adresa instantei de judecata.
6. in cazul in care nu sunteti de acord cu cele declarate de mama vitrega notarul va lua act de vointa dvs., va suspenda dezbaterea si va va indruma catre instanta de judecata.
7. ref. conturile aflate la banci la stabilirea masei succesorale spuneti notarului de existenta lor si va va informa ce trebuie sa faceti.
8. La succesiune trebuie sa aveti 2 martori care l-au cunoscut pe defunt. Aduce proprii martori.
Am descoperit ca datorita unor divergente intre cei doi, apartamentul in care locuiau acestia a fost vandut cu 3 ani inaintea decesului tatalui meu cu acordul celor 2 ( mamei mele vitrege si tatalui meu ).
Valoarea acestuia a fost estimata, atunci, la suma de 120.000 euro. Nu cunosc cumparatorul, dar banuiesc ca acesta ar fi din randul rudelor mamei vitrege.
Parerea mea ar fi ca prin aducerea la cunostinta a acestui act si a acestor valori tind sa cred ca acestea ar fi mult mai mari si ca mi se ascund.
Ce ma sfatuiti? Cum sa procedez pentru a le afla sau a intra in posesia acestor informatii tinand cont ca mama vitrega nu constituie cea mai sigura sursa.
participa sotia, dvs si nepotii sorei.toti aveti vocatie succesorala.
Buna ziua,
Revin in legatura cu aceasta situatie de succesiune. Ne-am prezentat, eu si nepotii mei , copii fiicei defunctului, care a decedat, aceestia devenind nepoti de fiica prin reprezentare.
Defunctul si cu mama vitrega au vandut jumatate de apartament in anul 2008, cu 2 ani inainte de decesul acestuia (tatalui meu) cu o anumita suma pe care nu o cunoastem si care nu apare in nici un act.
1/2 din apartament a fost vandut nepoatei mamei vitrege.
Situatia este urmatoarea:
Dupa incheierea succesiunii, la partaj, am convenit impreuna cu mama vitrega ca partile noastre ( eu si nepotii din partea surorii mele) sa le cedam mamei vitrege contra cost.
S-a stabilit ca sumele respective ce le revin fiecaruia sa ne fie trimise prin orice mijloc de plata (banca, posta .. etc)
Am semnat ca cedam partile cu mentiunea ca atunci cand sumele vor fi transferate, vom trimite procuri ca le-am primit, astfel incat actul de partaj sa fie indeplinit.
Intre timp ni s-a spus sa luam legatura cu o terta persoana, si anume sotul nepoatei mamei vitrege, care a intrat in posesia a jumatate din apartamentul care face obiectul succesiunii, care ne-a comunicat
ca trebuie sa ne deschidem conturi pe care sa le comunicam unui executor judecatoresc.
Lucrurile pe care nu le inteleg sunt urmatoarele:
Cine este executorul judecatoresc si ce implicare are sotul nepoatei in toata aceasta poveste?
Eu, inmpreuna cu nepotii avem si dubii, dupa cum am mai spus, legate de averea defunctului, parti mobiliare si imobiliare pentru ca noi cunoastem din timpul vietii defunctului, ca acesta a detinut
mai multe conturi in lei si valuta la variate banci la care nu stim cum sa avem acces. De asemenea nu s-a pus in discutie ceea ce contine imobilul respectiv.
Si cel mai important nu cunoastem suma la care a fost evaluat si vandut prima data jumatate din aparatament, suma care nu este mentionata nicaieri si de care nu avem habar.
Cam aceasta este situatia in mare, dar mai sunt si altele .......
Va rog frumos sfatuiti-ma si pe mine ce as putea sa fac in aceasta situatie tinand cont ca banii nu au fost inca varsati, si ne aflam la o saptamana dupa accept si semnatura.
Aceasta situatie se datoreaza, si repet, sotului nepoatei mamei vitrege care nu stim ce legatura are cu aceasta succesiune caci nu apare in nici un act cu exceptia documentului prin care acesta a cumparat jumatate din
imobilul in cauza.
In ce conditii am putea descoperi ce s-a intamplat cu conturile defunctului in valuta, si cum am putea readuce in discutie si celelalte bunuri ale acestuia care nu au fost declarate in actul de partaj ( in afara de apartament
nu a mai fost adus in discutie nici un alt bun apartinand defunctului).
Va multumesc si astept un raspuns urgent.
Buna ziua,
Revin in legatura cu aceasta situatie de succesiune. Ne-am prezentat, eu si nepotii mei , copii fiicei defunctului, care a decedat, aceestia devenind nepoti de fiica prin reprezentare.
Defunctul si cu mama vitrega au vandut jumatate de apartament in anul 2008, cu 2 ani inainte de decesul acestuia (tatalui meu) cu o anumita suma pe care nu o cunoastem si care nu apare in nici un act.
1/2 din apartament a fost vandut nepoatei mamei vitrege.
Situatia este urmatoarea:
Dupa incheierea succesiunii, la partaj, am convenit impreuna cu mama vitrega ca partile noastre ( eu si nepotii din partea surorii mele) sa le cedam mamei vitrege contra cost.
S-a stabilit ca sumele respective ce le revin fiecaruia sa ne fie trimise prin orice mijloc de plata (banca, posta .. etc)
Am semnat ca cedam partile cu mentiunea ca atunci cand sumele vor fi transferate, vom trimite procuri ca le-am primit, astfel incat actul de partaj sa fie indeplinit.
Intre timp ni s-a spus sa luam legatura cu o terta persoana, si anume sotul nepoatei mamei vitrege, care a intrat in posesia a jumatate din apartamentul care face obiectul succesiunii, care ne-a comunicat
ca trebuie sa ne deschidem conturi pe care sa le comunicam unui executor judecatoresc.
Lucrurile pe care nu le inteleg sunt urmatoarele:
Cine este executorul judecatoresc si ce implicare are sotul nepoatei in toata aceasta poveste?
Eu, inmpreuna cu nepotii avem si dubii, dupa cum am mai spus, legate de averea defunctului, parti mobiliare si imobiliare pentru ca noi cunoastem din timpul vietii defunctului, ca acesta a detinut
mai multe conturi in lei si valuta la variate banci la care nu stim cum sa avem acces. De asemenea nu s-a pus in discutie ceea ce contine imobilul respectiv.
Si cel mai important nu cunoastem suma la care a fost evaluat si vandut prima data jumatate din aparatament, suma care nu este mentionata nicaieri si de care nu avem habar.
Cam aceasta este situatia in mare, dar mai sunt si altele .......
Va rog frumos sfatuiti-ma si pe mine ce as putea sa fac in aceasta situatie tinand cont ca banii nu au fost inca varsati, si ne aflam la o saptamana dupa accept si semnatura.
Aceasta situatie se datoreaza, si repet, sotului nepoatei mamei vitrege care nu stim ce legatura are cu aceasta succesiune caci nu apare in nici un act cu exceptia documentului prin care acesta a cumparat jumatate din
imobilul in cauza.
In ce conditii am putea descoperi ce s-a intamplat cu conturile defunctului in valuta, si cum am putea readuce in discutie si celelalte bunuri ale acestuia care nu au fost declarate in actul de partaj ( in afara de apartament
nu a mai fost adus in discutie nici un alt bun apartinand defunctului).
Va multumesc si astept un raspuns urgent.

Alte discuții în legătură

Printul mostenitor stefan_ruxandra stefan_ruxandra buna seara. va prezint si eu o situatie care este destul de incalcita dar sper sa ma ajutati sa o rezolv. este vorba de mama mea ai carei parinti s-au ... (vezi toată discuția)
Mostenire elena_1234 elena_1234 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunicul mamei mele a murit acum mai bine de 20 de ani. La momentul respectiv apartamentul s-a impartit jumatate intre ... (vezi toată discuția)
Mostenire mandy7000 mandy7000 am un apartament la care tatal meu a avut contract de vanzare cumparare pe jumate din el iar concubina lui pe cealalta jumate .Acum amandoi sant decedati si eu ... (vezi toată discuția)