avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... proces penal in lipsa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

proces penal in lipsa

buna ziua,
Varul meu a avut o problema la ultimul loc de munca.a iesit lipsa in gestiune.a cazut de acord cu firma in fata unui notar, ca in termen de 3 saptamani sa returneze banii.nu a avut banii aceia si a plecat in strainatate pentru a muncii si a face rost de acea suma.acum vrea sa se intoarca in tara pt a-si rezolva problemele dar ii e frica pt ca nu stie cum au evoluat lucrurile si sa nu se trezeasca incatusat in vama.c-am cum se procedeaza in astfel de cazuri daca firma ar face plangere penala?se face un proces in lipsa si el ar putea fi condamnat sa faca puscarie sau e fortat doar sa plateasca suma?
va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
o zi buna in continuare
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 16:21, 4 Septembrie 2010
Nu ati dat date concrete cat timp a trecut de atunci , dar in principiu trebuie verificat daca firma a procedat sau nu la o plangere pentru delapidare, pentru ca este posibil acest lucru sa nu se mai fi intamplat.
Oricum, in urma unei plangeri cel invinuit este citat la politie, la parchet si apoi trimis sau nu in judecata.
Procesul penal presupune astfel doua faze, faza cercetarii penale urmata sau nu de faza cercetarii judecatoresti.
Ori daca la domiciuliul sau nu au fost primite citatii este evident ca nici nu poate exista posibilitatea vreunei condamnari si mergand pana la situatia extrema la domiciuliu ar fi trebuit primit dispozitivul sentineti prin care a fost condamnat, caci in baza acelei hotarari ar fi putut sa fie eliberat mandatul de arestare.
De asemenea, procesul penal priveste doua laturi si anume latura penala- mai exact sanctiunea penala aplicata ca urmare a savarsirii unei infractiuni si latura civila adica prejudiciul creat ca urmare a savarsirii infractiunii.
Exista situatii cand se formuleaza propunere de arestare si constatandu-se ca cel cautat se sustrage este dat in urmarire genarala insa, la fel se pune problema uniri citatii prealabile.
In concluzie trebuie verificat daca firma a formulat plangere sau nu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat kathalinna kathalinna Daca persoana e in stare de detentie, nu i se aplica noua lege adica este acuzat de furt calificat ,a recunoscut fapta ,:stunned::(( (vezi toată discuția)
Ce inseamna a fi judecat? ady_sabin ady_sabin buna ziua va rog a ma ajuta cu o intrebare : vreau sa stiu daca procurorul cand a dat scoaterea de sub urmarire penala si o amenda administrativa asta inseamna ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava robdum robdum Buna Ziua, O cunostinta a fost vatamata grav de catre trei indivizi, pierderea iremediabila a vederii cu un ochi, coaste rupte, maxilar rupt, intr-un cuvant ... (vezi toată discuția)