avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Buna ziua ,

am o intrebare , daca mama mea imi doneaza casa ei , specific ca nu-i mama naturala, m-a crescut de mic,......., in urma acestei donatii cu "drept viager"asupra locuintei(uzufruct , cum spune notarul ,.....,apropo este acelasi lucru?!),......., dupa moarte ei pot avea "surprize" din partea rudelor ei de sange(frati,nepoti,etc.)?

multumesc pt. raspunsuri !
Cel mai recent răspuns: ContSters153080 , utilizator 20:50, 4 Septembrie 2010
Doar din partea mostenitorilor rezervatari ati putea avea surprize, respectiv descendenti , asecendenti( parinti) si sotul supravietuitor. daca acestia nu exista, nu ati avea motive a va teme.Celelalte rude , succesibili, in lipsa rezervatarilor ar putea eventual sa invoce de exemplu lipsa de discernamant a mamei dvs. la momentul inchieereiio actului, ceea ce nu cred sa fie cazul, insa oricum, acest lucru va treui dovedit.
legally a scris:

Doar din partea mostenitorilor rezervatari ati putea avea surprize, respectiv descendenti , asecendenti( parinti) si sotul supravietuitor. daca acestia nu exista, nu ati avea motive a va teme......

descendenti , insemnand copii de-ai mamei mele , da ?! nu exista asa ceva !
iar ascendenti(parintii mamei mele)sau sot supravietuitor, sunt decedati ,........., doar frati si nepoti mai are si,........, pe mine bineinteles !
am facut acest act de donatie si nu de vanzare cumparare intrucat sotiei mele, care m-a parasit plecand in strainatate de mult timp , n-as vrea sa-i revina vreo cota din cea donatie ci, doar copiilor mei ,........, asa mi-a explicat un notar !?

va multumesc pt, raspunsuri ! sarut mana
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
ContSters153080, utilizator
Deci ati incheiat deja contractul? Pai cam asa stau lucrurile , iar decizia de a nu incheia un contract de vanzare-cumparare ci o donatie a fost una inteleapta si in favoarea copiiilor dvs. , in caz de ceva.Succes pe mai departe.
Ca act juridic, donatia poate fi "contestata" si atacata in instanta fie pe conditiile generale de valabilitate ale actului juridic (capacitate, consimtamant, obiect, cauza), necesare a fi indeplinite in momentul si pentru incheierea lui valabila, fie pentru reductiune, de catre mostenitorii rezervatari, in cazul incalcarii cotitatii disponibile pentru liberalitatile pe care le poate face defunctul, (art.841 si urm. C.civ.), sau pentru situatiile speciale prevazute de art.829 si urm. C.civ. (a ingratitudinii si a nasterii de copii in urma donatiei).
Pentru primele conditii, poate fi atacat orice act juridic, iar sarcina probei revine celui ce invoca nulitatea.
Puteti apela si la un act de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager si cu clauza de intretinere. Puteti prevedea, bineinteles cu acordul vanzatoarei, chiar ca prestatiile de intretinere sa constituie pretul vanzarii, mai ales daca le definiti in act incat sa fie clare si certe.
legally a scris:

Deci ati incheiat deja contractul? .

e ca si incheiat ,......., actele vor iesi saptamana viitoare !

mii de multumiri ! sarut mana

Alte discuții în legătură

Sora mamei mele nu are copii, iar din partea soțului are nepoți de la frații lui. ea vrea să-mi doneze cu uzufruct o casă, poate fi atacată donația de ceilalți nepoți? grigorescumarga grigorescumarga Buna seara,sora mamei (matusa mea) nu are copii iar din partea sotului are nepoti de la fratii acestuia,vrea sa-mi vanda o casa la tara cu contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct sau donatie? laurentiadedu laurentiadedu Am o matusa care nu are copii. In urma cu un an i-a murit sotul care are mai multi frati si nepoti.Dumneaei a facut succesiunea dupa sot(avea incheiat un ... (vezi toată discuția)
Testamentu mihai madalin mihai madalin am un unchi din partea sotiei care ia facut testament pe apartament . El are un frate care nu sunt in relati bune. Ce act avem nevoie in afara de ... (vezi toată discuția)