Buna ziua!
Am si eu o problema la care astept o solutie!
O societate comerciala,vinde bunuri intr-un sistem propriu de "rate".In fiecare luna cumparatorul,plateste o suma fixa,pana la achiatrea valorii facturii iar societatea elibereaza chitanta pe suma respectiva,mentionez faptul ca nu s-a facut nici-un contract intre societate si cumparator.Intrebarea este urmatoarea:daca cumparatorul refuza sa mai plateasca "ratele"societatea poate sa faca ceva ca sa-si recupereze banii? sau nu!
Va multumesc!
Factura fiscala exista si e pe toata suma,si cumparatorul are chitante pe fiecare suma achitata vanzatorului,dar nu exista nicio data specificata pana la care sa se recupereze banii!
Va multumesc pentru raspuns!
Daca exista o factura si plati efectuate pana in prezent, se poate merge in caz de refuz al platilor periodice, pe somatie de plata, sau pe calea dreptului comun. Nu este nici un fel de problema. Mai mult decat atat, faptul ca s-au efectuat plati succesive, poate fi considerat ca o recunoastere a debitului, insa asta poate diferi de la o instanta la alta. Parerea mea este insa ca, in caz de neplata, avand la baza factura, care sper sper ca este semnata si stampilata de debitor/beneficiar, te poti adresa instantei de judecata pe calea somatiei de plata. Dupa cum expui tu problema, nu-mi pot da seama daca datoria este si exigibila, ptr ca daca nu este, atunci nu va merge somatia de plata.
Daca ai detalia un pic as putea sa-ti raspund mai bine. Oricum, ideea e ca ar fi trebuit facut si un contract in baza caruia sa se specifice expres faptul ca plata se face in rate.
Mult succes!!
Va multumesc pentru raspuns!
Factura este semnata si stampilata comform legislatiei,cu toate datele vanzatorului si ale cumparatorului,si chitantele la fel(care sunt succesive).Contract de plata in rate nu s-a facut deoarece s-a mers pe incredere(cumparatorul e prieten cu patronul,cu acordul caruia s-a vandut bunul,acord verbal).
Cumparatorul a achitat o parte din suma ,aprox.20% din suma totala pentru care a primit si chitanta iar restul nu mai vrea sa-l achite.Se poate face somatie de plata in acest caz sau nu!
Va multumesc!
DA! Categoric ca poti sa mergi pe procedura somatiei de plata.
SAU, mai am o solutie de noutate ptr tine: citeste te rog Ordonanta de Urgenta nr. 119 / 24 octombrie 2007 privind masurile pentru combaterea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale. Vei constata ca este aparuta o alta procedura, asemanatoare somatiei de plata, insa mai eficienta.
Multa bafta!!!
Somatia de plata
tonidi
ma puteti ajuta va rog?
problema mea este urmatoarea: o anumita societate comerciala are o datorie fata de societatea mea in valoare de 24 milioane lei.Am ... (vezi toată discuția)
Recuperare debit
golanski
Am livrat marfa pe facura unei firme ,cu stampila si semnatura,fara a avea un contract cu aceasta firma.
Termenul de plata inscris pe factura era la ... (vezi toată discuția)