avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata..ajutor...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata..ajutor...

tot pierd somatii de plata pe motivul ca nu fac dovada primirii facturilor de catre debitor. este adevarat ca societatea la care lucrez nu si-a parstrat in mod corespunzator confirmarile de primire de la trimiterea facturilor... sa-mi spuna cineva ce sa fac de acum inainte sa pot sa fac dovada in mod clar. mentionez ca emit foarte multe facturi si nu pot sa o trimit pe fiecare in parte cu plicul ei, prin urmare cand se aduna ceva mai multe le trimit. de aici rezulta faptul ca data facturii nu este intotdeauna aceeasi cu data trimiterii de pe confirmare.
Cel mai recent răspuns: deea_lex , utilizator 11:02, 29 Septembrie 2005
Facturile acceptate la plata sunt cele semnate de catre debitor.
E normal sa pierzi, atat timp cat u faci dovada exigibilitatii.
Cel mai bine ar fi sa nu livrezi marfa paa nu ai cofirmarea deitului aterior.
În afara facturilor, dacă acestea nu au fost semnate la momentul livrării, depuneţi în mod obligatoriu, documentele pe baza cărora au circulat mărfurile şi care trebuie să poarte semnătura de primire aplicată de reprezentanţii unităţilor beneficiare.
Dacă nu aveţi nici acest lucru, înseamnă că sunt deficienţe grave în compartimentul de vânzări/desfacere (sau cum s-o numi în unitata dumneavoastră), iar dacă nu veţi putea recupera debitele de la beneficiari, va trebui să vă îndreptaţi împotriva angajaţilor care, în mod neglijent, au livrat mărfuri fără a avea înscrisuri semnate de către beneficiar care să dovedească prestaţia unităţii dumneavoastră.
Exista o practica judiciara neunitara in cee ce priveste solutiile date in ordonantele pentru emiterea somatiei de plata. In ceea ce priveste dovada primirii/acceptarii facturilor, instantele de judecata nu dau solutii identice. Societatea pe care o reprezint, la Vaslui si Bacau, spre exemplu, a obtinut ordonante pentru emiterea somatiei de plata, depunand la dosar facturi doar semnate de primire de catre debitori (persoane juridice). In Iasi lucrurile stau cu totul altfel. Chiar daca debitorul nu contesta creanta, instantele dau solutii in sensul respingerii cererii de emitere a somatiei de plata in cazul in care facturile sunt doar semnate de un reprezentant al debitorului si nu sunt acceptate de catre acesta prin "aplicarea stampilei". Intr-o situatie de acest gen, dupa ce Tribunalul Iasi mi-a respins cererea pentru emiterea somatiei de plata (cand cererile pentru somatii de plata in comercial , indiferent de valoarea creantei, erau solutionate de catre Tribunal), am mers pe calea dreptului comun si mi-a fost respinsa si aici actiunea tot pe acelasi motiv: nu am facut dovada "acceptarii facturii de catre debitor prin aplicarea stampilei", facturile fiind doar semnate. Precizez ca atat in somatia de plata cat si in actiunea in pretentii pe drept comercial, debitorul nu a contestat creanta ba mai mult, am depus la dosar copii dupa chitante fiscale cu care am incasat c/v partiala din facturile la care faceam referire in actiune, aveam deci dovada acceptarii tacite a facturii.
In HG nr. 831 din 3 decembrie 1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, in anexa 1.1 se face referire la factura fiscala. Insa din modelul prezentat acolo reiese ca doar furnizorul trebuie sa aplice semnatura si stampila, cumparatorul trebuind "doar" sa semneze de primire. Din acest motiv, frecvent, reprezentantii departamentului de distributie/desfacere din societatea pe care o reprezint se intalnesc in activitatea lor cu "refuzuri" in a se aplica stampila pe factura: ba ca nu exista obligatie legala, ba ca "seful" nu ne lasa stampila pe mana, etc. Consider ca exista o neconcordanta intre prevederile codului comercial si restul legislatiei, in materie de documente financiar-contabile sau putem vorbi de o anume rigiditate a instantelor care nu tin cont si de alte reglementari in materie!?
ca sa fie mai clar este vorba de facturarea unor servii si nu marfuri, respectiv servicii de transport. am vazut spete in care acceptarea facturilor a fost probata prin depunerea confirmarilor de primire. facturez catre toata tara sute de facturi pe luna...nu pot sa merg la fiecare agentie in parte sa imi semneze si sa imi stampileze fiecare factura. ar fi o imensa pierdere de timp si bani.
in legatura cu ce spui tu gabriela, intr-adevar, nu exista obligatia legala a cumparatorului de a aplica si stampila...nu stiu cum sa imi reglementez acest sistem de facturare pentru a nu mai avea probleme pe viitor. si apropos tot de astea, daca va judecati cu companii de telefonie mobila sau altele de genul asta mergeti pe neacceptarea facturilor la plata, ca doar nu a semnat nimeni de primire pt. ele:)

Alte discuții în legătură

Facturi fiscale acceptate ca proba Otilia B. Otilia B. Imi puteti spune va rog care sunt conditiile de acceptabilitate ca mijloc de proba in instanta a unei facturi fiscale si care e legea care reglementeaza acest ... (vezi toată discuția)
Semnarea si stampilarea facturilor DAIANA_ DAIANA_ Am si eu o rugaminte si sper ca ma veti edifica cu privire la aceasta problema ! [b]Mai este obligatoriu ca facturile sa fie semnate si stampilate? [/b]E ... (vezi toată discuția)
Debit restant-penalitati ContSters154162 ContSters154162 In contract se prevede: \"pentru orice intarziere a platii peste termenul scadent se vor percepe penalitati de intarziere de 0,2%/zi intarziere\". ... (vezi toată discuția)