avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna ziua! am o nelamurire la care sper ca ma puteti ajuta. am terminat facultatea in anul 2007, iar pe perioada studiilor am beneficiat de pensie de urmas. ulterior m-am inscris la un master cu durata de doi ani in cadul unei institutii de invatamant de stat, cursuri la zi. am solicitat in continuare pensie de urmas (am adresat o intrebare la cp sector 2), iar raspunsul a fost negativ. Stiu ca intrebarea este tardiva, dar as vrea sa stiu daca mai aveam dreptul sau nu la pensia de pe urma tatalui meu. Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: stefania.n , utilizator 10:07, 8 Septembrie 2010
Da, mai aveati dreptul pana la terminarea masterului , pana la terminarea acestuia, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Ca urmare a aparitiei Ordinului MMFES nr.129/26.02.2008 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr.19/2000, aprobate prin Ordinul MMSS nr.340/2001, acordarea pensiei de urmas conform prevederile art.66 lit.b) din Legea nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Asadar, sub incidenta noii reglementari, pensia de urmas se acorda copilului daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 de ani.
1. Pana la varsta de 26 de ani beneficiati de pensia de urmas daca urmati o forma de invatamant recunoscuta de lege.
2. Masteratul este una din aceste forme recunoscute de lege.
3. Duceti la Casa de Pensii adeverinta ca sunteti cursant la zi si solicitati un raspuns in scris (cu baza legala) daca sunteti refuzat in continuare.
Va multumesc mult pentru lamuriri si pentru promptitudinea cu care mi-ati raspuns. Informatiile obtinute pe aceasta cale imi sunt de un real folos.
Buna ziua!
Indraznesc sa comentez la acest subiect pentru ca ma aflu intr-o situatie relativ asemanatoare.
Am 22 de ani si sunt studenta in primul an la master in cadrul ASE. Primesc o pensie de urmas dupa mama mea, decedata anul acesta si o pensie alimentara de la tatal meu.
Intrebarea este...pot sa muncesc si sa mai primesc in continuare cele doua pensii?
1. Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea vasreti de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa.
2. Pensia de urmas se acorda pana la varsta de 26 de ani daca urmati o forma de invatamant recunoscuta de lege. Pentru a nu pierde pensia de urmas trebuie sa nu obtineti venituri profesionale mai mari de 1/4 din salariul mediu brut pe economie.
3. Salariul mediu burt pe economie, in 2010, este de 1836 lei. O patrime din el este egala cu 459 lei.
4. Pentru alte amanunte legate de pensia de intretinere intrati pe urmatorul link:
www.avocatnet.ro/content/for...

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas DarkLove DarkLove Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti pana la ce varsta pot beneficia de pensia de urmas dupa tata. Anul acesta am terminat facultatea, si m-ar interesa sa ma ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas vandalay vandalay Buna ziua!Am 21 de ani si iau pensie de urmas in urma tatalui care a lucrat ca magistrat,sunt in an terminal si drept urmare ar trebui ca la anul sa mi se ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmas din timpul masterului mihaela.iuly mihaela.iuly Am si eu o intrebare Se mai primeste pensie de urmas daca se face masterul la o facultate privata si la ID. Conteaza acest lucru, nu e si aceasta o forma de ... (vezi toată discuția)