avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxe timbru si judiciare pentru un proces de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxe timbru si judiciare pentru un proces de uzucapiune

Buna ziua,

Intentionez sa deschid un proces de uzucapiune pentru un teren si casa construita pe acest teren.
Terenul a fost cumparat in 1957 (atunci s-a facut o chitanta de mana in acest sens). Dupa moarte bunicului, in 1963, terenul si casa sunt "detinute" de urmasii sai prin intermediul unui certificat de mostenitor care insa am aflat ca nu este echivalent cu titlul de proprietate pe care acum incerc sa il obtin.

As dori sa stiu cat este valoarea taxei de timbru (sau formula pe caza careia aceasta se calculeaza) pe care trebuie sa o platesc in cadrul acestui proces si eventual daca mai sunt si alte taxe de care ar trebui sa tin cont.

Mentionez ca terenul in cauza, de 250mp, se afla in zona C, suburbia 27 (cartier 23 August, Bucuresti), conform chitantei de la Directia de Taxe si Impozite, iar casa construita pe el este din paianta (fara cadre de beton) si are o suprafata totala de 75mp. Astfel terenul de 250mp este compus din 75mp suprafata construita si 175 mp suprafata libera.

Sper ca veti gasi timpul necesar sa imi indicati modul de calcul pentru aceasta taxa de timbru.

Daca este nevoie de vreo informatie suplimentara, va rog sa imi spuneti si am sa o furnizez in cel mai scurt timp in masura in care o detin.

Va multumesc anticipat si astept sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: nelu manole23 , utilizator 22:43, 7 Mai 2024
taxa de timbru se calculeaza in functie de valoarea terenului, indicata de dv sau stabilita de expertul topograf.
Pentru inceput veti aprecia singur cam la cat se ridica valoarea terenului si a casei si veti timbra cu taxa judiciara de timbru provizorie in suma de 3 % din valoarea apreciata. Ulterior, urmare expertizelor topometrica si constructii, in functie de valoarea gasita de experti...veti completa aceasta taxa de timbru.
indicati dvs o valoare estimativa a terenului si casei in cererea de chemare in judecata si platiti o taxa de timbru modica.pana la primul termen veti primi citatie cu obligatia achitarii taxei de timbru pe care o va calcula judecatorul. ei sunt platiti si asta.noi nu suntem judecatori.
problema e cu cine va judecati..in uzucapiune si accesiune..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce venituri realizati ?Cele sub 500 RON permit scutirea taxei judiciare de timbru.
Cele peste 500 RON ,pana la 800 RON dau posibilitatea instantei de judecata sa injumatateasca aceasta taxa.
Totusi, in pofida veniturilor realizate , instanta de judecata, daca aprecieaza necesar, poate scuti plata taxelor judiciare.
( e obligatorie, declaratia pe proprie raspundere , care atesta ca nu ati beneficiat de ajutor public judiciar in ultimele 12 luni)
Tranzactia incheiata la primul termen de judecata va da posibilitatea de a vi se restitui taxa judiciara achitata.
Cea incheieata dupa acest moment procesual , valoare injumatatita a acesteia .
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Cuantum plata cheltuielilor de judecata adria_bd adria_bd Buna ziua, As dori sa-mi spuneti cam care ar fi suma la care ajung cheltuielile de judecata in cazul unui proces pentru iesirea din indiviziune si, mai ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune atribuire parti si estimare valoare 1dragon6 1dragon6 Doresc sa ies din indiviziune cu tatal dupa 14 ani, Am plecat din municipiu in 1982 si dinsul nu va vinde sau ajunge la o intelegere cu mine. Tatal traieste ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta Ce valoare trbuie sa aiba taxa judiciara in cazul unei actiuni in pretentii daca se refera la un cuantum de 500 ron? (vezi toată discuția)