avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... imposibilitatea de a-mi apara proprietatea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

imposibilitatea de a-mi apara proprietatea

Detin in proprietate un imobil dobandit prin mostenire, de la familia tatalui meu. Bunicul meu l-a cumparat de la soacra sa in anul 1913 iar terenul este identificat prin nominalizarea vecinilor nu a suprafetei . In anul urmator a vandut, tot in familie, o suprafata de 80 stanjeni patrati, iar restul s-a transmis din generatie in generatie pana la mine. In anul 1997 nu stiam da actul de vanzare si cu certificatul de mostenitor am intentionat sa vand si am mers la primarie pentru a solicita o autorizatie in aces sens. Acolo mi s-a spus ca nu am act de proprietate si trebuie sa solicit titlu de proprietate in temeiul Lg 18/1991. Stiind ca acasta lege era o lege reparatorie iar familiei mele nu i se confiscase proprietatea, initial nu am inteles de ce trebuie sa recurg la Lg. 18/91. Neavand incotro, in ignoranta mea de la vremea aceea am depus cererea conform recomandarilor, s-a facut un simulacru de masuratoare si mi s-a emis un proces verbal de punere in posesie fara numic altceva. La insistentele mele ulterior mi s-a inmanat si o schita. La scurt timp am gasit si actul de cumparare al bunicului meu dar care nu a contat pentru nici o autoritate si nici pe mine nu m-a putut ajuta pentru ca nu era mentionata in mod expres suprafata de teren.
Imobilul respectiv nu a fost locuit de familia mea de la decesul bunicului meu (anul 1959), noi locuind in alt judet. In imobil au locuit diverse persoane cu acordul tatalui meu si apoi cu acordul meu, printre care si vecina de la rasarit care pretinde ca am fi rude cu vreo 5-6 generatii in urma. Cu acest proces verbal, avand neintelegeri cu vecinii pe tema hotarelor, am inceput un lung sir de procese. Astfel am aflat ca vecina in cauza cand a plecat din imobil a plecat si cu o " bucata de teren". Aceasta cu ajutorul primariei care i-a emis si ei un proces verbal de punere in posesie, in secret, in baza unor certificate de mostenitor si un act de vanzare, toate viciate prin fals, fals in declaratii si uz de fals. Procesele verbale de punere in posesie nu au fost insotite de adeverinte de proprietate si nici urmate de titlu de proprietate timp de aproape 10 ani dapa care am aflat ca nu figurau inscrise in nici o anexa specifica Lg 18/91, ca nu se va elibera titlu de proprietate pentru beneficiarii lor deoarece acestia nu au dreptul. Cu alte cuvinte au fost emise ilegal sau scuzati expresia "fictiv". Asa ilegale cum au fost au generat numeroase sentinte judecatoresti in favoarea oponentei mele care in toate actiunile a avut castig de cauza. In timp am reusit sa obtin anularea partiala a primului sau certificat de mostenitor falsificat la rubrica masa succesorala - teren - si a procesului verbal de punere in posesie, si anularea totala a procesului verbal de punera in posesie al subsemnatei. Dar toate celelalte acte ca si sentintele favorabile pronuntate au ramas valabile. Principiul un act nul genereaza efecte nule nu se aplica si in cazul nostru.
Cu toate acestea adversara mea si-a vandut terenul mostenit iar pe terenul in litigiu a construit o casa cu toate autorizatiile necesare date de primarie, in timp ce inca ne judecam.
Intre timp, am descoperit actul de cumparare al bunicului meu si in timpul numeroaselor actiuni in (in) justitie, multe alte acte viciate prin fals in favoarea celei cu care ma judeam si care le invoca in dovedirea unui drept de proprietate inexistent.
Dupa aparitia Legii nr 247/2005 am incercat sa fac uz de modificarile Lg .18/1991 , prevederile articolului nr 27 al 2 ind 1 si am adresat o cerere catre prefect solicitand titlu de proprietate conform masuratorilor si a vecinatatilor din actul de cumparare la care am anexat toate actele de care dispuneam: actul de vanzare a celur 80 stjp din anul urmator cumpararii, certificate de mostenitor, copie Registru Agricol 1970-1973. Cererea mea a fost pusa in discutia comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar si a fost respinsa motivat de faptul ca nu am dreptul la reconstituierea dreptului de proprietate ( pe care de fapt nici nu l-am cerut). Am contestat hotararea pana la instanta unde singurul lucru pe care l-am obtinut a fost anularea primei sentinte si rejudecarea cauzei ca si recomandarea unei expertize.
S-a efectuat rejudecarea cauzei in acelasi mod ca si prima data, dar nu si expertiza. Mi s-a respins cererea pe toate planurile.
Astazi pentru a putea vinde am nevoie de o documentatie cadastrala pe care nu am sanse sa o obtin daca hotarele mele nu coincid cu hotarele vecinilor mei care si-au facut documentatii cadastrale cu modivicarea vizibila si incorecta a hotarelor. Sau asi mai avea posibilitatea sa-i rog frumos pe aceia care si-au insusit ilegal din terenul meu sa fie de acord sa-mi semneze o declaratie notariala ca nu le afectez proprietatile.
Am apelat la primaria locala sa-mi faca ei documentatia si sa ma scoata din incurcatura in care m-au bagat. Mi s-a transmis sa caut o firma particulara care dispune de instrumente performante de masura a terenului, sa-mi faca un calcul EXACT al suprafetei si cu aceasta sa depun o noua cerere pentru a mi se elibera un titlu de proprietate pentru terenul care mi-a mai ramas. Precizez faptul ca terenul are o suprafata neregulata, cu segment de cerc, la care daca la mai multe masuratori nu se face aceeasi impartire pe aceleasi figuri geometrice cu aceleasi dimensiuni , nu vor da din calcul aceiasi suprafata.
Pentr ca ambele variante mi se par absurde si umilitoare adresez rugamintea tuturor celor care citesc despre aceasta situatie sa ma ajute cu un sfat sau poate chiar mai mult.
Zece ani de procese presupun mumte acte si multe amanunte. Am incercat sa fiu cat mai scurta in expunere dar, va stau la dispozitie cu orice relatii si explicatii.
Cu incredere si deosebita stima pentru profesionisti , multumesc si astept cu nerabdare raspunsuri si ajutor. anla2,
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
anla2, utilizator
Cel mai recent răspuns: julius.jr , utilizator 00:38, 6 Septembrie 2010
cererea a fost respinsa ca neintemeiata pentru ca: 1) nu pot face dovada ca familia mea nu a vandut mai mult decat stiu eu ( adica 80 stanjeni patrati = 310 mp) , 2) nu este mentionata pe actul de cumparare suprafata de teren ci doar vecinii, 2) pentru ca in certificatele de mostenitor au fost trecute suprafete mai mici (plecate tot de la primarie dupa modificarile artificiale din rolul fiscal) ,
3) pentru ca protejata autoritatilor ar ramane fara teren dupa ce si-a vandut terenul mostenit.
cauta pe acest site pe Kyandra! si eu am avut probleme cu o primarie si sfaturile ei mi-au fost mai folositoare decit ale avocatilor! cu ajutorul ei am rezolvat in 3 luni ce nu am putut rezolva in trei ani datorita hatisului birocratic si legilor controversate! caut-o si sigur daca se poate face ceva vei reusii cu ajutorul ei! Mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

(2) imposibilitatea de a-mi apara proprietatea anla2 anla2 Buna ziua, Am mare nevoie de ajutor constand in sfaturi sau chiar mai mult. Problema mea este urmatoarea: Am mostenit un imobil compus din ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare versus titlu de proprietate lg.18/1991 dorelbaiu dorelbaiu In 1995 persoana [b]A[/b] dobandesate prin contr. de vanz. cump. autentificat, un teren ce fusese reconstituit pe baza lg.18/1995. Vanzarea s-a facut pe baza ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate anaig anaig Buna ziua! Ce trebuie sa fac daca suprafata de teren din titlul de proprietate nu coincide cu suprafata de teren din adeverinta de punere in posesie? Va ... (vezi toată discuția)