In 1995 persoana A dobandesate prin contr. de vanz. cump. autentificat, un teren ce fusese reconstituit pe baza lg.18/1995. Vanzarea s-a facut pe baza adeverintei de proprietate si a proc. verb. de punere in posesie. Actul a fost transcris in reg. de transcriptiuni, dar nu a fost intabulat in CF conf. lg.7/1996.
In 2006 persoana B, mostenitor al vanzatorului (care decedase in 1998), fara sa stie ca autorul lui ar fi fost pus in posesie cu acel teren si ca l-ar fi vandut solicita punerea in posesie. Comisia il pune in posesie cu acelasi teren pentru ca in evidentele lor nu se gaseste procesul verbal din 1995. Acest al doilea proces verbal urmeaza calea legala la comisia judeteana care emite titlul de proprietate. Mostenitorul face succesiunea si apoi cu titlul si certificatul de mostenitor isi intabuleaza dreptul de proprietate in CF conf. lg.7/1996.
In 2007 persoana A se gandeste sa vanda terenul si constata ca terenul a fost intabulat si afla de la primarie ca fusese reconstituit mostenitorului celui de la care l-a cumparat.
Intrebarea mea este: Care sunt caile legale pe care le are la dispozitie persoana A pentru recuperarea terenului? Ce sanse are?
Actiune in instanta pentru anularea titlului de proprietate emis ulterior !
Ce sanse aveti? Nu stiu, dar daca nu incercati nu aveti nici o sansa!
B-)
Succes!
PS > Se poate discuta si de o latura penala , respectiv de abuz in serviciu in forma calificata sau eventual de neglijenta in serviciu , in dauna functionarilor de la primarie , dar asta va va intarzia actiunea in civil!B-)
Ar trebui sa formulati o actiune in constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate emis ulterior, motivat de faptul ca autorului (vanzatorul) i s-a emis titlul de proprietate anterior, pentru aceeasi suprafata validata, deci s-au emis 2 titluri de proprietate in baza aceleiasi adeverinte de reconstituire, unul autorului si al doilea mostenitorului.
Ca un al doilea capat de cerere solicitati si rectificarea cartii funciare.
Atentie! Primul proces verbal din 1995 nu a fost inaintat comisiei judetene si in baza lui nu s-a emis nici un titlu de proprietate! Numai al doilea cel din 2006 a urmat calea la comisia judeteana si numai pe baza lui s-a emis un singur titlu.
Deci nu exista doua titluri.
In aceasta situatie, ce actiune poate intreprinde persoana A?
Fond funciar
dorelbaiu
Cineva cumpara in 1995 cu c.v.c. autentic si transcris un teren reconstituit pentru care nu se emisese titlu ci doar adev. si p.v. de punere in pos. Nu il ... (vezi toată discuția)