avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fond funciar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fond funciar

Cineva cumpara in 1995 cu c.v.c. autentic si transcris un teren reconstituit pentru care nu se emisese titlu ci doar adev. si p.v. de punere in pos. Nu il intabuleaza.
Vanzatorul decedeaza in 1998. In 2006 mostenitorul vanzatorului, care nu stia de punerea in pos. si de vanzare, cere comisiei loc. punerea in posesie. Comisia negasind in evidentele ei p.v. din 1995 si nici emiterea titlului, il pune in posesie pe mostenitor cu terenul reconstituit si transmite p.v. comisiei jud. Aceasata emite titlul pe baza p.v. din 2006. Mostenitorul isi face succesiunea si isi intabuleaza terenul.
Poate cumparatorul in aceasta situatie sa ceara constatarea nulitatii absolute a p.v. si a titlului? I se poate imputa lipsa de interes, in speta neavand un drept de constituire sau reconstituire conf. lg.18/1991 asupra terenului in cauza?
Cel mai recent răspuns: dorelbaiu , utilizator 17:19, 15 Noiembrie 2010
Comisia locala este in culpa rau de tot!!! Nu se poate sa spuna ca nu stia, pentru ca evidenta cererilor atat pe legea 18/1991, cat si pe legea 1/8200 ca si legea 247/2005 se tine in aceeasi primarie!!! Cand a venit mostenitorul si a facut cerere de pe urma autorulul sau!! (caci a cerut acelasi teren) comisia trebuia sa verifice evidentele sale pentru a vedea daca s-a mai dat sau nu terenul respectiv cuiva din familie. Nu a facut-o si a dat terenul inca o data?? Primul cumparator poate cere in instanta nulitatea absoluta a titlului din 2006, in baza art. III lit. a din legea 169/1997 - ca fiind emis unei persoane fara drept (terenul fiind deja atribuit autorului sau). Ce poate face mostenitorul?? (daca chiar nu stia, ceea ce e greu de crezut;)). Sa faca o plangere pentru abuz/neglijenta in serviciu impotriva membrilor comisiei locale de fond funciar.
Kyandra,
Este evident ca comisia a verificat, pentru ca inainte de a fi pus in posesie mostenitorul a inregistrat o cerere la comisie prin care a cerut sa i se comunice actele pe care aceasta le-a emis pe numele autorului sau.
Comisia nu a gasit nici un act de punere în posesie emis pe numele autorului si a procedat la punerea in posesie a mostenitorului.
Ultima modificare: Luni, 15 Noiembrie 2010
dorelbaiu, utilizator
Atunci inseamna ca autorul nu a avut cerere pe legea 18/1991? Nici un fel de dosar? Atunci tot comisia locala e in culpa, pentru ca a facut fals in acte eliberand adeverinta si proces verbal de punere in posesie fara a exista cerere prealabila... Daca e asa, TP-ul din 2006 ramane valabil, iar actele primului cumparator vor fi desfiintate... Eu cred ca primul cumparator se poate indrepta cu actiune in despagubiri contra membrilor comisiei locale, poate un coleg avocat ne da mai multe idei.
Autorul a avut cerere de reconst. pe legea 18/1991 depusa in termen. S-a facut reconstituirea si validarea prin HCJ si emiterea adev. de propr. pe numele sau. Dar asa cum am aratat in primul topic nu s-a gasit in evidente punerea sa in posesie, respectiv nici o copie a p.v. din 1995, nici inregistrarea lui in evidentele proceselor verbale emise, nici transmiterea lui catre comisia jud.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare versus titlu de proprietate lg.18/1991 dorelbaiu dorelbaiu In 1995 persoana [b]A[/b] dobandesate prin contr. de vanz. cump. autentificat, un teren ce fusese reconstituit pe baza lg.18/1995. Vanzarea s-a facut pe baza ... (vezi toată discuția)
Legea 18/1991 - vanzare cu adeverinta si proc. verbal zet_alina zet_alina Speta este urmatoarea: In 1995 se vinde de catre autor un teren pe baza adeverintei de reconstituire si a procesului verbal de punere in posesie. ... (vezi toată discuția)
Emitere titlu de proprietate SIMIEMI SIMIEMI Buna ziua, am nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea problema: in anul 1981 bunicii sotului cumpara casa la tara iar dreptul de folosinta pentru 250 mp li se ... (vezi toată discuția)