avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare concediu de crestere a copilului pana la 2 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare concediu de crestere a copilului pana la 2 ani

In prezent sotul poate beneficia de indemnizatia (concediul) de ingrijire a copilului pana la 2 ani; peste cateva luni, si sotia va indeplini conditiile pt. a beneficia (va termina studiile universitare); din OUG 148/2005, actualizata 2009, art.12 si 13, inteleg ca indemnizatia poate fi suspendata (pt.sot) si reluata de catre o alta persoana (sotia), in momentul in care sotul va obtine venituri impozabile; dar suspendarea nu se poate face si la cererea sotului (chiar daca inca nu realizeaza venituri)?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:40, 5 Septembrie 2010
Cazurile de suspendare ale platii indemnziatiei pentru CCC sunt prevazute in art.12 din OUG nr.148/2005 :
(1) Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
a) beneficiarul este decazut din drepturile parintesti;
b) beneficiarul este indepartat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea incredintarii copilului spre adoptie;
d) beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute de lege in vederea mentinerii masurii de plasament;
e) beneficiarul executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat intr-o institutie de ocrotire publica sau privata;
g) beneficiarul a decedat;
h) se constata ca timp de 3 luni consecutive se inregistreaza mandate postale returnate.
(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2 ind.1) Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati profesionale.
(2 ind.2) Plata indemnizatiei se suspenda in situatia in care persoanele, pentru care se asigura continuitatea platii acesteia in conditiile prevazute la art. 24 alin. (1) lit. a), nu depun cererea in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Plata stimulentului prevazut la art. 3 se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul nu mai realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In situatia in care beneficiarul nu mai indeplineste conditiile prevazute la art. 7, plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care conditiile respective nu mai sunt indeplinite.
(5) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (1) se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.
(6) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (2), (22), (3) si (4) se face incepand cu data depunerii cererii.
1. Eu nu prea inteleg, din prezentarea dvs., in ce situatie sunteti: ati nascut, daca nu, cand veti naste?
2. Dvs. puteti sa beneficiati de CCC pana la 2 ani chiar daca nu ati absolvit facultatea deoarece OUG 148/2005 spune ca de acesta beneficiaza si persoanele care "urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de cresterea copilului - srl nma nma Buna ziua! Asi vrea sa imi deschid un SRL dar sunt in concediu de ingrijirea copilului. Intrebarea mea este daca voi pierde imdemnizatia pt cresterea ... (vezi toată discuția)
Venituri din conventii civle reglementate de codul civil Alina V Alina V Buna ziua ad dori sa va intreb daca o persoana (mamica) care se afla in concediu de ingrijire copil si primeste indemnizatia de la stat de 600 ron poate avea ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinushbv alinushbv Buna ziua, Sunt asociata si administrator al unei firme dar nu am realizat venituri si nici nu o sa realizez in urmatorii 2 ani. Sunt angajata la alta firma ... (vezi toată discuția)