Buna ziua,
Sunt asociata si administrator al unei firme dar nu am realizat venituri si nici nu o sa realizez in urmatorii 2 ani.
Sunt angajata la alta firma unde am stagiul de cotizare pentru a beneficia de indemnizatia de crestere copil.
Cand sa-mi depun dosarul am aflat cu surprindere ca trebuie sa schimb contractul firmei la Registrul Comertului sa nu mai fiu nici asociat nici administrator sau sa suspend activitatea(care de altfel nici nu exista am un abonament de telefon pe firma si atat) sau sa inchid firma.
Mi se pare o mare prostie de aceea vreau sa va intreb daca este asa intr-adevar sau vorbesc prostii cele care m-au informat.
OUG 148/2005
Art. 12. (2) Plata indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(21) Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în situaţia în care beneficiarii acestei indemnizaţii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi profesionale.
(3) Plata stimulentului prevăzut la art. 3 se suspendă începând cu ziua următoare celei în care beneficiarul nu mai realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(5) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la alin. (1) se face la cerere, începând cu luna următoare celei în care se depune cererea.
(6) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la alin. (2), (22), (3) şi (4) se face începând cu data depunerii cererii.@
Art. 13. - (1) În situaţiile de suspendare a drepturilor prevăzute de art. 12, acestea pot fi solicitate şi de către o altă persoană îndreptăţită, dacă îndeplineşte cerinţele prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se cuvin şi se acordă noului beneficiar de la data suspendării, dacă cererea a fost depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, dacă cererea a fost depusă după acest termen. Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
(2) Comunicarea prevăzută la alin. (1) se transmite de către primărie direcţiei teritoriale în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării. Art. 15. - Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.
Atata timp cat firma este in functiune se presupune ca veti realiza venituri.
Intr-adevar trebuie sa va suspendati activitatea la fima dvs.pt.a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.