avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CM sarcina si lauzie studenta?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CM sarcina si lauzie studenta?

o studenta (fara vreun loc de munca) poate beneficia cumva de concediu medical de sarcina si lauzie sau risc maternal?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 16:54, 5 Septembrie 2010
1. Din mesajul dvs. precedent am inteles ca ati studiat si OUG 148/2005 si OUG 158/2005.
2. Pe perioada cat sunteti studenta sunteti asigurata la sanatate dar nu puteti primi indemnizatie de incapacitate temporara de munca (inclusiv pentru concediu de risc maternal si pentru concediu de maternitate) deoarece dvs. nu ati platit contribuţia de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii
3. Asa spune si OUG 158/2005:
Art. 3 - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.
4. Cititi art.1-10 din OUG 158/2005.
Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:

a beneficiat de pensie de invaliditate;
a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal simonaproto simonaproto Buna ziua, sunt angajata cu contract de drepturi de autor si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal (in cazul in care se impune) si ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie in calcul concediu medical magda_lazar2006 magda_lazar2006 Stimulentul de insertie, in cuantum de 500 lei lunar, primit pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani intra in baza de calcul la stabilirea ... (vezi toată discuția)
Concediu de ingrijire copil echivalent de concediu medical mmarza mmarza Buna ziua. Ma puteti va rog ajuta cu o nelamurire legarta de incadrarea juridica a concediului de ingrijire copil? Nu am gasit nicaieri ca CIC este ... (vezi toată discuția)