avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de ingrijire copil echivalent de concediu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de ingrijire copil echivalent de concediu medical

Buna ziua.


Ma puteti va rog ajuta cu o nelamurire legarta de incadrarea juridica a concediului de ingrijire copil?
Nu am gasit nicaieri ca CIC este echivalent de concediu medical, dar primindu-se indemnizatie de la stat s-ar incadra totusi.

Cum sa interpretez, ma puteti ajuta va rog ?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 2 Iunie 2015
1. Pe perioada de concediu crestere copil (CCC) persoana este asigurata la sanatate, plata contributiei fiind facuta de catre AJPIS de la buget.

2. Ca urmare perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate si se ia in calculul indemnizatiei pentru concediu medical.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani...
...

4. Pentru calcularea indemnizatiei pentru concediu medical se are in vedere si indemnizatia pentru CCC.
Concediu pentru cresterea copilului nu este asimilat unui concediu medical.

OUg 158/2005
Art. 2
(1)Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, sunt:

a)concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b)concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c)concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d)concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e)concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
(2)Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute la alin. (1) sunt denumite in continuare concedii si indemnizatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Raluca_B Raluca_B Buna Ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti daca dupa expirarea concediului de ingrijire copil de ani pot intra in concediu medical pentru boala ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate dupa concediu fara plata anic anic Buna ziua! Pe 28 septembrie 2012 mi s-a terminat concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului (al patrulea copil). Am lucrat pana pe 15 noiembrie 2012 dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului alexandra_03 alexandra_03 Sunt studenta in ultimul an la master si de 6 luni lucrez la o firma, beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului daca raman in risc maternal ? (vezi toată discuția)