Am achzizitionat o masina second-hand in 10.2008 din Germania cu pretul net de 12000 de euro pe firma la care nu am platit TVA urmand ca el sa fie dedus. Au trecut nici 2 ani si am avut un incident neplacut cu masina la pescuit( am cazut intr-un sant adanc, au sarit airbagurile, mai multe avarii, etc). Masina valoreaza acum cateva mii de euro si vreau sa o vand asa cum este fara sa o mai repar cu 3000 de euro sa zicem
Cum se procedeaza in situatia asta din pdv al TVA ramas nededus. De ce documente am nevoie: proces verbal de la un expert in daune ca masina este avariata? dovada de la politie? Se poat cumva rezolva si cu formular de constatare amiabila ca sa nu mai am atatea batai de cap?
cand ati achizitionat masina din germania, nu ati achitat tva aferenta in romania, fiind platitor de tva ati inregistrat taxare inversa si practic ati dedus tva - 2.280 euro ( nu urmeaza sa fie dedusa).
1. daca masina avariata nu mai poate fi reparata, va trebui casata si astfel veti ajusta 3/5 din taxa dedusa, adica veti da statului inapoi 1.368 euro
2. puteti vinde masina in starea in care este, 3.000 euro + tva 24% 720 euro, dar la prima inspectie fiscala, inspectorii pot ajusta pretul de vanzare pentru a reflecta pretul pietei.
situatia este una relativa, in functie de documentele doveditoare si cat de avariata este masina, daca e dauna totala sau nu.
Asadar pentru casare am nevoie de o expertiza a unui inspector de asigurari conform careia sa reiese ca masina nu mai poate fi reparata? Este nevoie si de o dovada de la politia rutiera? Diferenta de TVA pe care trebuie sa o platesc se va calcula in lei la cursul BNR din ziua casarii sau la cursul de la data cumpararii autovehiculului?
in contabilitatea aveti deja inregistrata tva dedusa in lei, la cursul de la data primirii facturii de la furnizorul german. trebuie sa restituiti 3/5 din suma respectiva.
se completeaza un proces-verbal de casare (scoatere din folosinta a mijlocului fix), la care se ataseaza orice document care poate atesta acest lucru - dovada de la organul de politie, de la firma de asigurari
pct. 71^6 din normele de aplicare ale codului fiscal
În aplicarea prevederilor art. 24 alin. (15) din Codul fiscal, cheltuielile înregistrate ca urmare a casării unui mijloc fix cu valoarea fiscală incomplet amortizată sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.
Prin casarea unui mijloc fix se înţelege operaţia de scoatere din funcţiune a activului respectiv, urmată de dezmembrarea acestuia şi valorificarea părţilor componente rezultate, prin vânzare sau prin folosirea în activitatea curentă a contribuabilului.