avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul indemnizatie aferenta concediului de maternitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul indemnizatie aferenta concediului de maternitate

Buna ziua,

La data de 1 septembrie mi-am schimbat locul de munca, cu aceeasi data (1.09) am intrat si in concediu prenatal. Mi s-a cerut sa aduc o adeverinta cu venitul brut pe ultimele 6 luni.
Intrebarea mea este urmatoarea: la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei se pot lua in calcul oricare 6 luni din ultimul an, avand in vedere ca in ultimele 6 luni am lucrat 2ore/zi (venitul brut fiind f mic). Inaintea acestor 6 luni am functionat la alta firma unde am avut contract de 8ore/zi (venitul brut fiind mult mai mare).
1 firma: 5.10.2009-31.01.2010(8ore/zi) brut 1200 ron
2 firma: 15.02.2010- 31.08.2010( 2 ore/zi) brut 200 ron
Se pot lua in calcul cele 4 luni in care am lucrat cu norma intraga si alte 2 luni cu contrac partial? Daca da, unde ma pot adresa pentru a obtine si un raspuns in scris pentru a-l prezenta contabilei care insista pe ultimele 6 luni?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:15, 6 Septembrie 2010
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul .
Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.- art.10 din OUG nr.158/2010.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Intrebarea mea era cu totul alta. Cunosc prevederile OUG nr.158/2010. Va rog alta parere avizata.
Multumesc!
Daca cunosteti asa de bine prevederile OUG nr.158/2005 , ati fi observat ca este vorba despre ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Prin urmare, nu aveti cum sa va alegeti dvs aceste luni .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia are o intrerupere in activitate de cateva luni, cum poate beneficia de indemnizatie pentru ccc? ilie_adrian ilie_adrian sotia mea este gravida in 8 luni ar trebui sa nasca pe 18 ian 2012 am inteles ca nu poate intra in ccc pentru ca are o intrerupere de 5 luni pe cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si postnatal atalinna atalinna Va rog o lamurire legata de concediul prenatal si postnatal.Acestea se platesc de catre angajator?Cum se remunereaza aceaste perioade? (vezi toată discuția)
Indemnizație maternitate anaria anaria Buna ziua, cum se calculeaza indemnizatia de maternitate? din venitul brut sau din cel net? Multumesc (vezi toată discuția)