La data de 1 septembrie mi-am schimbat locul de munca, cu aceeasi data (1.09) am intrat si in concediu prenatal. Mi s-a cerut sa aduc o adeverinta cu venitul brut pe ultimele 6 luni.
Intrebarea mea este urmatoarea: la stabilirea bazei de calcul a indemnizatiei se pot lua in calcul oricare 6 luni din ultimul an, avand in vedere ca in ultimele 6 luni am lucrat 2ore/zi (venitul brut fiind f mic). Inaintea acestor 6 luni am functionat la alta firma unde am avut contract de 8ore/zi (venitul brut fiind mult mai mare).
1 firma: 5.10.2009-31.01.2010(8ore/zi) brut 1200 ron
2 firma: 15.02.2010- 31.08.2010( 2 ore/zi) brut 200 ron
Se pot lua in calcul cele 4 luni in care am lucrat cu norma intraga si alte 2 luni cu contrac partial? Daca da, unde ma pot adresa pentru a obtine si un raspuns in scris pentru a-l prezenta contabilei care insista pe ultimele 6 luni?
Multumesc!
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul .
Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.- art.10 din OUG nr.158/2010.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Daca cunosteti asa de bine prevederile OUG nr.158/2005 , ati fi observat ca este vorba despre ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Prin urmare, nu aveti cum sa va alegeti dvs aceste luni .