avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu prenatal si postnatal

Va rog o lamurire legata de concediul prenatal si postnatal.Acestea se platesc de catre angajator?Cum se remunereaza aceaste perioade?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 19 Aprilie 2011
Concediu de sarcina si leuzie se plateste 100% de casa de sanatate.
Se face o baza de calcul formata din veniturile pe ultimile sase luni inainte de luna cu medicalul in raport cu zilele efectiv lucrate in aceste luni.
Ultima modificare: Marți, 19 Aprilie 2011
Popa Adrian, Contabil
atalinna a scris:

Va rog o lamurire legata de concediul prenatal si postnatal.Acestea se platesc de catre angajator?Cum se remunereaza aceaste perioade?

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul FNUASS. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG nr.158/2005.
Baza de calcul a indemnizatiei de maternitate se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Multumesc.As mai dori sa ma lamuriti suplimentar pe baza situatiei lunilor lucrate.Ptr lunile iulie,august,septembrie,octombrie,noiembrie2010 contractul meu a fost pe 8ore. Din decembrie pana in aprilie inclusiv contractul de munca a fost pe 4ore.Urmatoarele luni pana in august cand imi pot lua prenatalul contractul va fi tot de 4ore.Dupa nasterea de la incep lui sept/sf lui oct ar urma postnatalul.Aceste 126zile de concediu postnatal si prenatal sunt pontate cu program normal de 8ore?Vreau sa ma asigur ca astfel nu voi pierde indemnizatia de crestere a copilului si ca se vor cumula cele 12 luni necesare primirii acestuia?Este corect calculul meu?
Indemnizatia pentru CCC nu se acorda in functie de timpul de munca avut - norma intreaga sau timp partial , ci de faptul ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, sa aveti realziate venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

Asadar, daca aveti venituri supuse impozitului pe venit in ultimel 12 luni anterioare datei nasterii copilului veti beneficia de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de maternitate AmaliaPopescu AmaliaPopescu As dori sa aflu care va fii valoarea indemnizatiei de maternitate in cazul in care doresc sa raman insarcinata,dar si valoarea concediului ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal elenasergiu elenasergiu Buna ziua. Sunt insarcinata in 4 luni jumatate, iar peste 3 luni ar trebui sa beneficiez de concediu prenatal. Data fiind situtia actuala cu acest virus, ... (vezi toată discuția)
Prenatal Elllena96 Elllena96 Soțul meu are salariul brut 1900 de lei și as dori sa știu cam cât ar veni indemnizația de creștere copil atunci când va întra în prenatal. Mulțumesc (vezi toată discuția)