avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezmostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezmostenire

buna ziua!
Va rog sa ma sfatuiti cum este mai bine sa procedez, intr-o delicata si trista situatie de familie, care ma forteaza sa iau decizii grele:
am un apartament (sunt unicul proprietar) si doresc ca dupa moartea mea sa acesta sa nu poata fi folosit, in nici un fel de nora mea, nici de copii ei.Eventual, daca fiul meu decedeaza (natural sau...nu..) acest apartament sa nu intre in posesia norei mele sau a copiilor ei. Exista posibilitatea ca fiind in viata, aceasta (nora) sa poata actiona cumva, legal, sa ma deposedeze de aceasta proprietate ?! Mentionez ca apartamentul este cumparat numai de mine, dupa 10 ani de la despartirea de sotul (tatal fiului meu).Deci, este exclusiv al meu, fiul nu este trecut pe contractul casei.
Mentionez de asemenea ca nu am o varsta inaintata, dar sufar cu inima.. si doresc sa fac ceva concret care sa descurajeze pe nora mea (cu care nu sunt de acord !) sa mai creeze presiuni asupra fiului meu, ptr. obtinerea de foloase materiale...(scopul ptr. care s-a casatorit !)
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:40, 6 Septembrie 2010
nu o puteti dezmosteni direct pe nora dvs deoarece ea nu are vocatie legala la mostenirea dvs..
-chiar daca il dezmosteniti pe fiul, acesta tot va avea dreptul la o parte din mostenire, in calitate de mostenitor rezervatar, iar aceasta parte se va transmite dupa moartea sa, sotiei si copiilor..
-cred ca solutia ar fi sa faceti un testament in care să instituiţi legatar cu titlu particular o persoană care doriti să rămână cu apartamentul, restul averii urmând a reveni fiului dvs..
Cu alte cuvinte, dati apartamentul unei persoane straine si lasati pe fiul dumneavoastra si nepotii pe drumuri.

Eu personal as adopta alt temei in conditiile acestea, si anume Proverbe cap.3 verset 3 "Sa nu te paraseasca bunatatea si credinciosia: leaga-ti-le la gat, scrie-le pe tablita inimii tale (...)" coroborat cu Matei cap.18 verset 21 si 22 "Atunci Petru, apropiindu-se de El, I-a zis: Doamne, de câte ori va greşi faţă de mine fratele meu şi-i voi ierta lui? Oare până de şapte ori?
22. Zis-a lui Iisus: Nu zic ţie până de şapte ori, ci până de şaptezeci de ori câte şapte."
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
buna ziua .
din cate stiu , acesta este un forum de sfaturi juridice , iar nu de indemnuri religioase :(
fiecare este liber sa decida ce si cui doreste sa lase bunurile sale , dupa ce va deceda. daca userul nu este in relatii bune cu fiul sau sau cu familia acestuia, este absolut liber sa -si ia masuri de precautie privind situatia bunurilor sale personale.
din punct de vedere juridic, nora dvs. nu va avea vocatie succesorala la succesiunea dvs.
unic succesor va fi fiul dvs.
daca fiul va deceda inaintea dvs., la succesiune vor avea vocatie succesorala copiii acestuia, deci nepotii dvs.
daca nu doriti sa fie mostenitor nici fiu dvs., puteti face act de intretinere cu o terta persoana .
acest act daca este autentificat la notariat si sunt respectate deopotriva si clauzele contractuale , nu poate fi anulat de fiul dvs.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat
Exista totusi mostenitor rezervatar caruia legea ii asigura o rezerva din mostenire.
Am retineri ca actul de intretinere nu poate fi atacat. Mai ales daca toata familia stie despre relatia doamnei cu nora.
liberalitatile se pot "ataca" in instanta, in termen de 3 ani de la decesul defunctului .
contractul de intretinere nu este o liberalitate si nu poate fi contestat decat de catre debitorul sau creditorul contractului . B-)
si doar daca nu sunt respectate clauzele contractuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiu din prima casatorie-mostenire dodorel62 dodorel62 Eu din prima casatorie am un baiat ,iar acum m-am recasatorit si in cazul ca doresc sa-l dezmostenesc si fac acte si sotiei mele actuale ,copilul dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire catre nepot marafx marafx situatia este urmmatoare. 1- inculpatul este inchis si trebuie sa plateasca daune morale partii vatamate. a fost declarat fara venit. 2. parintii ... (vezi toată discuția)
Cum sa mostenesti incat rudele sa nu-l poata ataca ? szepi1 szepi1 Buna ziua ! Sunt viitorul mostenitor din motive de incredere si cunostinta, insa fara relatie de rudenie. Casa este pe numele doamnei, domnul are un nepot ... (vezi toată discuția)