formulati o actiune de partaj a imobilului, si, cum acesta nu se poate partaja in natura, o sa solicitati instantei sa primiti partea dvs in bani si sotiei sa-i ramana apartamentul..bineinteles ca si sotia trebuie sa fie de acord cu aceasta modalitate de impartire..discutati mai intai cu ea
O cerere de partaj, ca urmare a divortului, facuta in instanta competenta (Judecatoria domiciliului fostei sotii). Actiunea se poate introduce oricand, nefiind prescriptibila, se refera la intregul patrimoniu comun al sotilor si trebuie sustinuta, ca orice actiune, de actele si probele doveditoare.
Strict legal, actualul sot poate locui in apartamentul sotiei, daca aceasta a facut a facut demersurile luarii in spatiu a sotului, act juridic in care trebuia insa sa dovedeasca cu acte de proprietate, calitatea de proprietar al spatiului respectiv. Intrucat proprietatea comuna a sotilor este una devalmasa, iar nu pe cote parti, nu se poate determina exact, pana la partaj, care parte concreta din bun este a dvs. si care a ei. Mai mult, in cazul casatoriei, se presupune legal convietuirea sotilor, incat, in situatia in care sotia locuieste cu sotul, nimeni nu intervine pentru a impiedica aceasta stare de fapt.
Singurul care poate interveni, insa numai pentru partajarea bunurilor comune, sunteti dvs., prin cerere in instanta. Puteti incerca si o cerere de evacuare a celuilalt din casa, precum puteti incerca si o cale amiabila:) de rezolvare.
Sansele depind de situatia concreta, de strategia abordarii, de posibilitatea sustinerii actiunilor prin probe, de raspunsul si atitudinea adversarului si de multe alte aspecte concrete ce trebuie detaliate in cadrul unei asistente juridice dedicate, desfasurate de un aparator ales. Nici bolnavul nu poate fi consultat de medic prin telefon sau in forum, chiar daca i se pot da unele sfaturi orientative :D.
Cam acelasi lucru se intampla si in cazul asistentei juridice.
Succes!
buna ziua.
actiunea de partaj fiind imprescriptibila, dvs. puteti investi oricand instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect partajarea bunurilor comune.
imobilul fiind achizitionat in timpul casatoriei cu fosta sotie, se va imparti in cote egale . dar daca dvs. sau fosta sotie dovedeste o contributie superioara la dobandirea imobilului, i se va atribui o cota mai mare din imobilul respectiv.
binenteles, conteaza probatoriul administrat, raportul de expertiza, inscrisurile depuse in dosar, etc.