avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare ap fara acordul unuia dintre soti?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare ap fara acordul unuia dintre soti?

Prietena mea a divortat de curind. Cei doi au un apartament propietate personala care va face obiectul partajului.
Prietenei mele ii este frica ca fostul sot va vinde apartamentul fara stirea ei. Problema este urmatoarea: apartamentul a fost cumparat in 1995 NUMAI pe numele fostului sot cu toate ca cei doi erau casatoriti de 20 de ani.
Se poate asa ceva?
Cel mai recent răspuns: CRM2013 , utilizator 20:39, 26 Octombrie 2013
Daca va inscrie la cartea funciara calitatea de bun comun nu se va putea vinde fara acordul ambilor soti.
Cum sa inscrie prietena mea apartamentul, in Cartea Funciara, ca bun comun daca cumpararea s-a facut numai pe numele fostului sot si acum divortul este pronuntat?
Stimat forumist,

Cel mai util pentru prietena dvs ar fi să introducă acțiunea de partaj cât mai curând. În acest mod nu doar că se va asigura de indisponibilizarea unului, cât și de obținerea sumelor de bani cuvenite.

Cu stimă.

Chiar daca in actul de vanzare-cumparare al imobilului figureaza ca si cumparator doar fostul sot al prietene dvs, imobilul are calitatea de bun comun al fostilor soti, el fiind achizitionat in timpul casatoriei celor doi.
legal, imobilul nu se poate vinde fara acceptul fostei sotii. in orice contract de v-c notarul mentioneaza starea civila a cumparatorului, respectiv daca este sau nu casatorit. un potential cumparator ar trebui sa ceara actul de partaj . desigur, exista si varianta ca fostul sot sa vanda imobilul unui tert, in necunostinta de cauza . in acest caz, fosta sotie va trebui sa ceara in instanta anularea actului de vanzare-cumparare respectiv ..
indicat ar fii , sa investeasca dansa instanta de judecata cu o actiune de partaj.
Actiune de partaj.
Partajul bunurilor comune dupa desfacerea casatoriei se poate face:
• pe cale conventionala
• pe cale judiciara


Partajul judiciar, sau impartirea bunurilor comune din casatorie, se poate realiza prin intelegerea sotilor sau printr-o hotarare a judecatorului.

In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.
Pentru efectuarea partajului conventional , trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.
Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata. Partajul poate fi cerut oricand dupa finalizarea divortului.
Instanta competenta sa judece procesul de partaj al bunurilor comune, in cazul in care bunurile sotilor se impart o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ialin_ ialin_ Sunt casatorita cu sotul meu de 2 ani si nu avem copii! In urma infidelitatii lui am hotarat sa divortez. Am avut o discutie cu sotul meu,care mi-a ... (vezi toată discuția)
Tranzactie divort lada lada Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate asupra unui bun comun cu fosta sotie AdrianaH25 AdrianaH25 In 2003 am achizitionat un teren+casa (banii mei) dar pe act a fost trecut si prietenul meu care era casatorit dar in divort(deci separat in fapt) ,divortul a ... (vezi toată discuția)