avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1177 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tranzactie divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tranzactie divort

Buna seara, la o tranzactie de partaj trebuie sa dechizi o actiune de divort sau sau o tranzactie de imobil se poate face pur si simplu? si apoi sa deschizi divortul.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:34, 24 Septembrie 2010
Potrivit legislatiei in vigoare, partajul poate interveni numai dupa desfacerea casatoriei sau, in cazuri exceptionale pentru motive temeinice in timpul casatoriei, la cererea unuia dintre soti sau a creditorilor personali ai unuia dintre soti.
In cazul partajului in timpul casatoriei, acesta se poate realiza numai pe cale judiciara.
Pentru efectuarea partajului conventional, trebuie sa existe acordul unanim si valabil exprimat al sotilor.
Partajul judiciar este realizat de instanta de judecata.
In cazul impartirii bunurilor comune ale sotilor cerute pe cale principala, in timpul casatoriei sau dupa desfacerea casatoriei, competenta se stabileste potrivit regulilor comune:
- cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la domiciliul paratului (art. 5 C. proc. civ.)
- atunci cand exista si bunuri imobile in masa partajabila, este competenta instanta in a carei raza se afla imobilul (art. 13 C. proc. civ.).
Taxa de timbru pentru cererile de partaj se stabileste procentual la valoarea masei partajabile. In anumite conditii, se poate recupera insa, daca partajul s-a efectuat prin intelegerea partilor.
Actiune de divort si apoi partaj., invers partaj si apoi divort nu se poate decat pentru motive temeinice in situatii de exceptie .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa dau partea mea din proprietate unui copil danut.cheptanaru danut.cheptanaru pot sa dau partea mea din proprietatea comuna(o casa) cu sotia ,unui copil de al nostru fara sa fim divortati (vezi toată discuția)
Vanzare ap fara acordul unuia dintre soti? bebelush1900 bebelush1900 Prietena mea a divortat de curind. Cei doi au un apartament propietate personala care va face obiectul partajului. Prietenei mele ii este frica ca fostul sot ... (vezi toată discuția)
Partaj ialin_ ialin_ Sunt casatorita cu sotul meu de 2 ani si nu avem copii! In urma infidelitatii lui am hotarat sa divortez. Am avut o discutie cu sotul meu,care mi-a ... (vezi toată discuția)