avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neprezentarea la proces a reclamantului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neprezentarea la proces a reclamantului

As dori sa stiu ce se intampla daca reclamantul, cel care a depus o actiune, se razgandeste si nu se mai prezinta la proces, nici personal si nici prin avocat, ci pur si simplu s-a razgandit.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 8 Septembrie 2010
Daca s-a solicitat judecarea in lipsa, cererea se va solutiona si in lipsa partilor, cu conditia ca reclamamtul sa fi platit taxa judiciara de timbru (daca era cazul), in caz contrar instanta va respinge actiunea ca netimbrata fara sa intre pe fondul cauzei.

Daca nu s-a solicitat judecarea in lipsa, se va suspenda (in materie civila 1 ani si in comercial 6 luni). Daca in termenul de suspendare indicat mai sus nu se face cerere de repunere pe rol instanta se va pronunta pe perimare (
Puteti sa va prezentai personal si sa renuntati la judecata. Acasta presupune ca renuntati la solutionarea cererii, insa in cazul in care va razganditi puteti depune o noua cerere de chemare in judecata (daca nu s-a prescris dreptul la actiune).

ATT: sa nu renuntati la dreptul dedus judecatii.
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
Denisa Stanca, Avocat
Va multumesc pentru raspuns. Cineva imi spunea ca judecatorul ma amendeaza cu 100 - 900 milioane lei vechi, daca pur si simplu ma razgandesc si nu ma mai prezint la proces, nici personal si nici prin avocat, ci pur si simplu renunt unilateral la actiunea pe care am depus-o, fara sa anunt in scris judecatoria. Este adevarat ?
Ce inseamna "sa nu renuntati la dreptul dedus judecatii" ?
Multumesc din nou !
Ultima modificare: Luni, 6 Septembrie 2010
clicker4cash, utilizator
NU, nu este adevarat, nu va amendeaza instanta pentru faptul ca nu va prezentati.

Renuntarea la dreptul dedus judecatii = renunta la orice actiune viitoare cu privire la acel drept.
Poate nu ma exprim eu clar, ar fi ca si cum m-as juca de-a procesul, adica am depus o actiune de felul "obligatia de a face" si pur si simplu doresc sa ma razgandesc, adica nu mai doresc ca acel proces sa aibe loc. M-a speriat foarte tare acel domn care mi-a spus ca judecatorul, automat, ma pune sa platesc o suma de bani intre 100 si 900 de milioane de lei vechi, intrucat considera ca am depus actiunea in bataie de joc, in dispretul instantei sau ceva de genul.
Va rog nu va suparati ca insist, dar simt cum o iau razna daca nu ma lamuresc si acum chiar nu stiu ce sa mai fac..
cum ati putut s-o depuneti in bataie de joc? nu cred ca judecatorii vor vedea asa. eio probabil vor considera ca actiunea provine de la un biet om neinstruit si in functie de exprimare...si cu ceva probleme psihice....:)

renuntati la actiune nu si la dreptul pretins ca sa mai puteti promova o alta noua, cand veti dori.

Alte discuții în legătură

Divort in caz de neprezentare AndreeaAndrada AndreeaAndrada Un divort se poate pronunta daca paratul lipseste? Este o situatie mai speciala ( mentionez ca nu este o eroare in denumirele folosite, reclamant, parat). In ... (vezi toată discuția)
Retragere cerere verapetrova verapetrova Buna ziua. Am depus o cerere la tribunal pe care as vrea sa o retrag din 2 motive 1. taxa de timbru ceruta este f mare fara a se explica de ce se cere ... (vezi toată discuția)
Teren luat de stat pentru autostrada ankalupu ankalupu acum ceva timp statul mi a luat 2 h de teren pentru autostrada, nemaiavând bani a spus ca ne plateste cu 0,50 centi /mp, bataie de joc, când ceilalti au luat ... (vezi toată discuția)