avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Informaţie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Informaţie

Doresc să aflu mai pe înţeles ce înseamnă : admite/ respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active/ pasive a reclamantului/ părâtului la o cerere introdusă în instanţă.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 16:56, 17 Iunie 2015
una din parti invoca exceptia lipsei calitatii procesuale, adica spune ca nu ea este cea care trebuie sa se judece si aceasta este admisa/respinsa de instanta.
NCPC
Art. 36

Calitatea procesuală

Calitatea procesuală rezultă din identitatea dintre părţi şi subiectele raportului juridic litigios, astfel cum acesta este dedus judecăţii. Existenţa sau inexistenţa drepturilor şi a obligaţiilor afirmate constituie o chestiune de fond.

Exceptia lipsei calitatii procesual active trebuie invocata la primul termen in care partile sunt legal citate, sau prin intampinare ce trebuie depusa la primul termen.
Daca reclamantul a facut o precizare, la primul termen de la luarea la cunostinta de catre parat, acesta trebuia sa depusa intampinare prin care sa formuleze apararile vis-a-vis de acea precizare, si atunci se putea invoca exceptia lipsei calitatii procesuale
Pentru raspuns la obiect detaliati speta cu care va confruntati
Nu este suficient să dai în judecată pe cineva ci autorul cererii trebuie să justifice și calitatea procesuală adică îndreptășirea de a figura în acel proces ca reclamant sau ca pârât.
Reclamantul este persoana care este titular al dreptului în raportul juridic dedus judecății iar pârâtul este cel obligat în acest raport. Sancțiunea care intervine în lipsa acestui raport este respingerea acțiunii pentru lipsă calitate procesuală(activă- reclamantul nu are dreptul pe care îl pretinde) sau lipsă cal. proc.pasivă-cel chemat ca pârât nu este obligat în respectiva acțiune și iar se respinge acțiunea.
A fost f. pe scurt explicația cal. procesuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Excepția lipsei calității procesuale pasive bcfbmv bcfbmv Bună ziua, dacă reclamantul a introdus acțiune în instanță și a chemat pârâta-societatea reprezentată de un administrator (ce nu mai este ... (vezi toată discuția)
Deosebirea intre 2 exceptii ? lotuss lotuss Care este deosebirea dintre -exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si -exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ? Cind pot fi invocate ... (vezi toată discuția)
Sanctiune lipsa calitate procesuala pasiva mh31 mh31 Buna ziua, Poate ma ajuta cineva cu niste lamuriri in legatura cu urmatoarea problema: societatea la care lucrez a fost actionata in judecata. In ... (vezi toată discuția)