avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor?

Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri medicale. Ideea este ca in seara agresiunii eu, mama, sora si inca o prietena de-a noastra am fost in parc, unde agresorul ( pe care de altfel il cunoastem) ne-a studiat timp de 10-15 min, dupa care la 15 min de la plecarea noastra in parc acestea, impreuna cu inca 2 individe ne-a asteptat in fata blocului in care locuim, cu o bata in mana si a lovit-o pe mama in mod repetat. Mentionez ca la momentul respectiv, mama se deplasa cu ajutorul unei carje deoarece avea o afectiune la un picior ( ruptura de menisc) , deci era in imposibilitatea de a se apara, lucru de care agresorul a profitat.
Ideea este ca desi din punctul de vedere al avocatului cu care ne consultam , fapta s-ar incadra la tentativa de omor( deoarece este destul de explicit ca fapta agresorului a fost premeditata, ca doar nu se plimba asa degeaba cu bata in mana pe strada), procurorul a decis sa incadreze fapta la vatamare corporala grava, pe motiv ca: mama "n-a fost agresata cu cutitul".
Incadrarea faptei este motivul meu de indoiala.
Cine imi poate da un rasp clar asupra suspiciunilor pe care le am, v-as ruga sa ma ajute cat mai urgent. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:09, 7 Septembrie 2010
mihaela_mimi_ro a scris:

In certificatul medico-legal este specificat clar ca viata mamei mele a fost pusa in primejdie: printre aletele mama a avut o plaga de 7 cm in cap si una din coastele rupte i-a perforat plamanul, deci s-a produs pneumotorax, si din cate stiu eu plamanul e organ vital. Avand in vedere ca in seara respectiva noi am fost urmarite, si in plus au existat amenintari din partea agresorului prealabile faptei, noi am considerat ca fapta s-ar incadra la tentiva de omor si nu la vatamare corporala grava.
Eu as avea nevoie din parte dvs de o abrobare sau dezaprobare asupra acestui aspect.

din absolut tot ce relatati, reiese clar ca atacul asupra mamei a avut ca scop bataia, vatamarea ci nu omorul. este o diferenta, mai ales dupa modul cum se produce agresiunea, locurile vizate si scopul urmarit. una este sa-i care bate in spinare si alta este sa-i traga in cap cu bata pana o lasa inconstienta.se urmareste si capitolul premeditare. de regula la tentativa de omor sunt vizate numai anumite zone.
Intr-adevar, este posibila incadrarea juridica a faptei ca fiind tentativa la infractiunea de omor .
In acest sens, premeditarea reprezinta circumstanta agravanta legala.
A avea in vedere , din timp, urmarirea victima, a pregati mijloacele in vederea agresarii acesteia, consituie , din punctul meu de vedere date concrete care conduc catre aceasta incadrare .

Modalitatea in care s-a exercitat elementul material ( persoana vatamata a fost lovita cu o bata in cap , deci intr-o regiune vitala ) , fiind , totodata , din cauza unei afectiuni , in imposibilitate de a respinge atacul , este una care poate leza viata , nu numai integritatea si sanatatea victimei .

Scopul cred ca a fost a suprima viata persoanei , chiar cu intentie indirecta .
Mobilul infractiunii este cunoscut numai de catre faptuitor ( poate a actionat in scopul savarsirii infractiunii de talharie , in scop de razbunare , nu stim ).

Este posibil , ca , prin actele de violenta, sa fi fost pericilitata viata mamei dumneavoastra.

Insa, pentru a califica un mod corect fapta savarsita , sunt necesare mai multe informatii .
Poate fi incidenta si infractiunea de vatamare corporala , daca rezolutiunea infractionala s-a raportat numai la santatea si integritatea fizica a persoanei agresate.

Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

din absolut tot ce relatati, reiese clar ca atacul asupra mamei a avut ca scop bataia, vatamarea ci nu omorul. este o diferenta, mai ales dupa modul cum se produce agresiunea, locurile vizate si scopul urmarit. una este sa-i care bate in spinare si alta este sa-i traga in cap cu bata pana o lasa inconstienta.se urmareste si capitolul premeditare. de regula la tentativa de omor sunt vizate numai anumite zone.

repet : mama a fost lovita si in cap, iar agresorul a incetat lovirea ei in momentul in care cele 2 pers care il insoteau s-au interpus intre el si mama.
as mai avea o intrebare: in situatia relatata de mine se impunea arestul preventiv, sau cel putin in seara respectiva ptr 24 de ore?
Retinerea agresorului sau arestul preventiv s-ar fi impus daca organele de urmarire penala ar fi constatat vreunul dintre cazurile prevazute de lege , in care se pot lua masurile preventive.De exemplu, ar fi existat indicii ca agresorul vrea sa se sustraga de la urmatrirea penala sau de la judecata sau ca lasarea lui in libertatye ar constitui pericol public.Daca organele de up nu a u gasit de cuviinta, nu era obligatoriu sa se dispuna o asemenea masura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor calificat sau vatamare corporala gepisan gepisan In urma unei altercatii verbale care a degenerat intro bataie cu mai multi \" actori\"la care am participat fiind chemat de un prieten disperat de injuriile ... (vezi toată discuția)
Tentative de omor! sxplukasboy sxplukasboy Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost ... (vezi toată discuția)
Intrebare ... un rasp v-as ruga mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro [/b]Am mai vb despre cazul acesta: in timp ce ma deplasam spre casa impreuna cu mama, sora si inca o cunostinta, am fost urmarite si asteptate la loc in care ... (vezi toată discuția)