avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1323 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tentative de omor!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tentative de omor!

Se considera tentativa de omor,daca persoana vatamata are capul spart in 2 locuri,arcada sparta,2 coaste rupta si splina rupta?Mai mentionez ca victima a fost chemata afara din incinta unui local,pentru a purta o discutie amicala,iar in momentul in care a iesit a primit o lovitura la cap cu un corp dur (un par din lemn) urmata de alte lovituri.In momentul de fata victima este internata in spital avand 2 zile de cand a fost batuta.
Astept raspuns si multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
sxplukasboy, utilizator
Art.20 cpen.-tentativa
"Tentativa consta in punerea in executare a hotararii de a savarsi infractiune,executare care a fost intrerupta sa nu si-a produs efectul
Exista tentativa si in cazul in care consumarea infractiunii nu a fost posibila datorita insuficientei sau defectuozitatii mijloacelor folosite,ori datorita imprejurarii ca in timpul cand s-au savarsit actele de executare,obiectul lipsea de la locul unde faptuitorul credea ca se afla.
Nu exista tentativa cand imposibilitatea de consumare a infractiunii este datorita modului cum a fost conceputa executarea"
In cazul tentativei la omor poate fi determinanta in stabilirea acestei incadrari
o lovitura ,alta actiune dura,eventual cu corp contondent sau arme albe asupra unui organ vital ,de natura de a-i pune viata in pericol persoanei vatamate.
Pentru a exista un raspuns concret trebuieste vazut raportul de medicina-legala,si cunoscute si alte elemente sau situatii de fapt de la producerea infractiunii.
Splina nu este considerata a fi un organ vital.
Din cele relatate,fara alte date,incadrarea juridica poate fi discutata

Pentru a putea da un raspuns concret trebuie sa obtineti un certificat medico legal dupa externare. In functie de pronuntarea medicului legist de la LML si daca i-a fost atins prin lovituri un organ vital, care sa duca la deces, etc atunci poate fi infractiunea de tentativa de omor, etc
Totusi in raport de certificatul medico-legal si cunoscute si alte elemente sau situatii de fapt de la producerea infractiunii, ori probe se va efectua cercetari, iar in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale se va face o incadrare corecta a faptei.

Ceea ce v-au raspuns colegii mei este perfect valabil , insa, s-ar putea ca fapta sa fie incadrata la fel de bine la vatanare corporala sau chiar vatamare corporala grava, in functie degravitatea leziunilor provocate , nr. de ingrijiri medicale, etc.
Da, conteaza foarte mult ce va decide IML.
Incadrarea juridica a faptei se va face in functie de concluziile medicului legist.
Multumesc pentru raspunsuri.
Am mai aflat ceva astazi:faptasul a fost chemat la interogatoriu la politie si a declarat ca intradevar el a comis agresiunea asupra victimei.
Mai am o intrebare:daca agresorul s-a declarat vinovat la interogatoriu si victima nu il da in judecata,politia poate actiona in vreun fel (daca se dovedeste ca a fost vatamare corporala grava si nu tentativa de omor) in a-l pedepsi?
Si daca da,ce pedeapsa poate primi?

Multumesc din nou.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
sxplukasboy, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoana batuta flodin47 flodin47 Un individ a batut o persoana incat ia rupt 2 coaste ,persoana s-a internat in spital de catre un echipaj al salvari.A sat in spital 7 zile si apoi s-a ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala sau tentativa de omor? cataxxl cataxxl Buna ziua. As avea o speta la care am nevoie de ceva lamuriri pe care voi incerca sa v-o prezint. Cu patru zile in urma, in timp ce ma aflam cu fratele meu ... (vezi toată discuția)