avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala sau tentativa de omor?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala sau tentativa de omor?

Buna ziua.
As avea o speta la care am nevoie de ceva lamuriri pe care voi incerca sa v-o prezint.
Cu patru zile in urma, in timp ce ma aflam cu fratele meu intr-o vulcanizare asteptand terminarea montarii unor anvelope, un alt client a sosit in vulcanizare. S-a coborat din masina in care venise impreuna cu fiica sa si a asteptat sa intre la rand. Dupa aproximativ 5 minute, in timp ce ma aflam la portbagajul masinii, acesta s-a apropiat de mine si m-a lovit pe la spate cu o bata de baseball. Fratele meu vazand cele intamplate a intervenit in aplanarea conflictului, dar a fost si el lovit cu bata, apoi l-a lovit si fratele meu pe individ, scapanadu-i acestuia bata din mana. Individul avand apoi in cealalta mana un obiect taietor ascutit (briceag sau cutit) a incercat sa il loveasca cu acesta in torace. Fratele meu vazand varful ascutit a incarcat sa pareze lovitura fiindu-i sectionata mana destul de grav, apoi profitand ca este ranit a mai fost taiat si pe spinare. In acest interval, posedand legal un pistol de autoaparare neletal am procedat la somarea agresorului si exectuarea a trei focuri in plan vertical. In cele din urma conflictul a fost aplanat de martorii evenimentului. Agresorul apoi mi-a lovit si masina cu un levier gasit in incinta vulcanizarii. Apoi a mers la masina fiicei lui caruia i-a inmanat obiectul ascutit, aceasta parasind cu autoturismul incinta vulcanizarii si intorcandu-se cateva minute mai tarziu, timp suficient pentru a scapa de arma alba. La venirea ambulantei s-a constatat gravitatea ranilor fratelui meu si a fost transportat de urgenta la spitalul judetean pentru ingrijiri, unde a fost primit cateva copci si s-a externat pe semnatura. Ranile mele au fost mai putin grave si am preferat sa plece el cu ambulanta intrucat dupa spusele medicilor din ambulanta risca sa isi piarda mana. Maine vom merge si la IML pentru a primi certificatele medico-legale. Evident au urmat o serie de declaratii la politie.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Pentru ce fapte poate fi acuzat agresorul? Tentativa de omor, vatamare corporala, distrugere, amenintari?
Poate fi cercetata si fiica acestuia?
Ce mi se poate intampla mie pentru ca am folosit arma?
Conteaza faptul ca agresorul este cunoscut cu antecedente penale, executand in trecut mai multe pedepse privative de libertate pentru furt si viol?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:31, 11 Mai 2011
In functie de gravitatea leziunilor provocate si de numarul de zile de ingrijiri medicale pot fi vatamari corporale , care vor fi stabilite dupa concluziile medicilor legisti
In functie de constatarile medicilor legisti , de probele administrate se poate discuta daca poate fi vorba si despre alte incadrari juridice.
In functie vizarea sau atingerea unor organe vitale de catre agresor.
Daca este recidivist , in situatia in care se va ajunge in instanta , aeasta stare (cea de recidiva) constitituie o circumstanta agravanta si este avuta in vedere la dozarea pedespei.
In masura in care se dovedeste participatia fiicei sale la ascunderea cutitului , aceasta poate fi acuzata de complicitate(depinde de probele administrate)
Agresorul va fi acuzat de vatamare corporala .Punerea vietii in pericol vizeaza organele vitale. Ati gresit cand v-ati extyernat imediat . Zilele de ingrijiri medicale atarna la stabilirea incadrarii si a daunelor . Pentru pistol, ati fost in legitima aparare . Numai daca nu cumva nu aveati voie sa il purtati supra dvs. in locuri publice.Daca da , veti primi o amenda . Fiica va raspunde daca se va dovedi complicitatea ei . Recidiva va fi avuta in v edere la aplicarea pedepsei.Angajati avocat . In timpul procesului solicitati inca o expertiza medico-legala pentru ca sigur ca vor mai fi acte medicale pana atunci si se vor avea in vedere la numarul de zile.Tot expertiza stabileste daca a fost pusa viata in pericol sau daca a ramas cu infirmitate permanenta .
Incadrarea juridica va fi stabilita de catre procuror dupa modalitatea de savarsire a actiunilor , ce alcatuiesc elementul material, de scopul urmarit , de mobil, cat si de imprejurarile in care lezionarea a avut loc.


In caz ca atacatorul a urmarit doar lezarea , vatamarea persoanei , iar nu suprimarea vietii acesteia, va fi angajata raspunderea penala sub aspectul savarsirii infractiunii de vatamare corporala sau a celei de vatamare corporala grava ( daca s-a produs o infirmitate ce prezinta caracter permanent sau numarul de ingrijiri medicale este mai mare de 60 zile ).

Expertiza medico-legala, raportul de constatare medico-legala sunt esentiale pentru a fi stabilit adevarul .La efectuarea acestora , vor fi citate partilor, iar acestea pot propune un expert -parte.

In caz ca rapoartele nu sunt complete, pot fi efectuate suplimente, pot fi cerute lamuriri .


Acestea vor fi coroborate cu declaratii de martor, declaratiile partii vatamate, care se poate constitui parte civila pana la citirea actului de sesizare , reprezentat de rechizitoriul , cat si ulterior, cu acordul celorlalte parti, declaratiile inculpatului.

Impacarea partilor si retragerea plangerii penale prealabile inlatura raspunderea penala in cazul infractiunii de vatamare corporala.

Acestea sunt totale, definitive , neconditionate , operante pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cum au afirmat si colegii de mai sus, incararea va fi, cel mai probabil, cea de vatamare corporala in concurs cu infractiunile de distrugere si amenintare, daca se constata ca sunt intrunite elementele constitutive ale acestor infractiuni. Numarul de ingrijiri medicale nu echivaleaza cu numarul de zile de spitalizare, asa ca externarea imediata nu afecteaza incadrarea juridica.
Fiica acestuia poate fi cercetata pentru complicitate.
In functie de expertiza medico-legala, se va stabili daca incadrarea va fi de vatamare corporala ori vatamare corporala grava. Daca se constata ca viata persoanei a fost pusa in pericol se poate ajunge la incararea de vatamare corporala grava prin punerea in primejdie a vietii persoanei aceasta diferentiandu-se de tentativa de omor la nivelul psihicului atacatoprului, mai exact daca a actionat cu intentia de a ucide sau nu.
fata de cele mai sus aratate mai trebuie stiut si in ce zone ati fost loviti cu bata.

Alte discuții în legătură

Care este diferenta dintre vatamare corporala grava si tentativa de omor? mihaela_mimi_ro mihaela_mimi_ro Mama a fost agresat si in urma certificatului medico-legal obtinut s-a stabilit ca i-a fost pusa viata in primejdie si i s-au acordat 16-18 zile de ingrijiri ... (vezi toată discuția)
Slutire tflorina tflorina in seara de 09.noiembrie,fratele meu a asistat la cearta dintre doua persoane dorind sa intervina pt a pune capat certii dintre cei doi ,agresorul a napusti ... (vezi toată discuția)
Mod de acordare a zilelor de ingrijiri medicale florea_mirela08 florea_mirela08 As dori sa mi dati si mie o idee despre modul de acordare a zilelor de ingrijiri medicale de catre medicii legisti.In cazul meu am fost lovit cu pumnul pe ... (vezi toată discuția)