avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

sunt var de al doilea cu decedatul ,nu are mostenitori ,mostenirea este din batrani,decedatul are certificat de mostenire ,pot deschide succesiunea dupa 1 de zile de la decesul lui
Cel mai recent răspuns: Av. Marian Bîrlădeanu , Avocat 11:46, 7 Septembrie 2010
cum sunt gradele de rudenie
sau care sunt ele
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rudenia reprezintă legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun.

Rudenia în linie dreaptă reprezintă legătura de rudenie dintre persoane care coboară unele din altele, fie în sensul că persoana este copilul celeilalte, fie în sensul că persoanele respective nu sunt născute una din alta, dar între ele există un şir neîntrerupt de naşteri, un şir neîntrerupt de persoane între care s-au stabilit, prin faptul naşterii, legătura de la părinte la copil. Rudenia în linie dreaptă este legătura bazată pe descendenţa directă (de exemplu, părinţi - copii) sau indirectă (de exemplu, bunici - nepoţi) a unei persoane din alta.

La rândul ei rudenia în linie dreaptă poate fi ascendentă şi descendentă.

· Rudenia ascendentă este aceea care face legătura dintre o persoană şi cei din care coboară (de exemplu, copil din părinţi, bunici, străbunici etc).

· Rudenia descendentă creează legătura dintre o persoană şi cei care coboară din ea (de exemplu, părinţi-copil, nepot de copil, etc).

Rudenia în linie colaterală este legătura de rudenie dintre două persoane care, fără a descinde una din alta, au un autor comun. De exemplu, fraţii între ei, verii primari între ei.

Gradul de rudenie se stabileşte în mod diferit în funcţie de linia de rudenie.

La rudenia în linie dreaptă, gradul de rudenie se socoteşte după numărul naşterilor. Astfel, fiul şi tatăl sunt rude de gradul I iar nepotul de fiu şi bunicul sunt rude de gradul II.

La rudenia în linie colaterală, gradul de rudenie se stabileşte după numărul naşterilor, urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă. Astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul şi nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari în gradul al patrulea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grade de rudenie marlonbrando marlonbrando parintii sunt considerati rude de gradul 1 in cazul in care sunt casatorit? (vezi toată discuția)
Gradul 4 de rudenie catalinbanita catalinbanita Buna ziua! As dori sa ma lamuriti si pe mine... si sa imi raspundeti punctual. 1. Sotiile a doi frati se incadreaza in ``rude pana la gradul 4``? 2. Daca ... (vezi toată discuția)
Grad de rudenie danaenache danaenache daca sunt afin de gradul III cu o persoana , ma pot casatori cu ea? multumesc. (vezi toată discuția)