avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... ordonanta de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

ordonanta de plata

Va rog daca puteti sa ma lamuriti intr-o speta.Am formulat actiune pe somatie de plata si a fost respinsa pt. ca obiectul dedus judecatii viza o societate comerciala cu o autoritate contractanta si atunci am formulat actiune pe ordonanta de plata si in intimpinare debitoarea a invocat autoritate de lucru judecat din dosarul cu somatia de plata.Consider ca ar trebui sa resping aceasta exceptie pt. ca somatia de plata este o anumita procedura si ordonanta de plata alta procedura,Daca m-as fi judecat de doua ori pe somatie poate s-ar fi putut invoca aceasta exceptie dar sunt proceduri speciale si diferite.Se poate respinge aceasta exceptie?
Cel mai recent răspuns: SABINA BB , utilizator 11:44, 10 Septembrie 2010
daca aveti temeiuri de drept diferite, da!
multumesc doamnei avocate pentru raspuns.Deci,pe somatie de plata mi-a fost respinsa actiunea intrucit nu facea obiectul somatiei de plata fiind un contract comercial intre o societate si o autoritate contractanta si am formulat actiune pe ordonanta de plata si s-a ridicat aceasta exceptie-autoritate de lucru judecat-voi uncerca la urmatorul termen,poate reusesc.Multumesc.
Conform art. 1201 C. civ., este autoritate de lucru judecat când a doua cerere în judecată are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate. Atat in cazul somatiei de plata cat si in cazul actiunii ordonantei de plata dumneavoastra ati solicitat, in drept, plata facturii nr...aferenta contractului nr........din data de............;) Autoritatii contractante i-a fost foarte usor sa ridice aceasta exceptie in instanta.

multumesc doamna consilier,deci........nu am cum sa resping aceasta exceptie...dar cum la instantele noastre practica nu e unitara...
Prima instanta s-a pronuntat asupra faptului ca resspectiva actiune nu face obiectul procedurii somatiei de plata, fiind vorba despre un contract incheiat cu o autoritate contractanta. Atat.
Mai departe se poate initia procedura corecta, respectiv a ordonantei de plata, solicitandu-se plata facturilor, prima instanta nepronuntandu-se asupra acestui aspect, nefiind astfel un lucru judecat. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

E sau nu autoritate de lucru judecat?! Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Buna seara! Am o spetă ce o supun dezbaterii, rugându-vă a mă ajuta în limita posibilului cu un sfat competent! O societate X, are de recuperat un debit ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat sau nu?! Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Cabinet de Avocatura Ispas Daniel Speta: Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă , prin care se respinge, pe cale de excepţie, datorită netimbrării, o cerere de ... (vezi toată discuția)
Excepția autoritãții lucrului judecat invocatã de instanþã în al doilea dosar, dupã ce prima cerere a fost respinsã ca inadmisibilã MGLC MGLC Bună ziua, În aprilie 2013 am chemat în judecată Debitorul pentru plata unor rate restante la un împrumut. Nu am specificat obiectul, iar cererea a ... (vezi toată discuția)