avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Excepția autoritãții lucrului judecat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Excepția autoritãții lucrului judecat invocatã de instanþã în al doilea dosar, dupã ce prima cerere a fost respinsã ca inadmisibilã

Bună ziua,

În aprilie 2013 am chemat în judecată Debitorul pentru plata unor rate restante la un împrumut. Nu am specificat obiectul, iar cererea a fost încadrată ca "ordonanță de plată - OUG 119/2007 / art. 1013 CPC ș.u." și mi s-a solicitat prezentarea somației de plată, sub sancțiunea anulării cererii ca inadmisibilă. Necunoscând prevederile art. 1013 CPC ș.u., am decis (aparent, greșit) să nu mă prezint la termen și, ulterior, să formulez somație și să încep un proces nou.

La sfârșitul lunii aprilie 2013, instanța se pronunță prin încheiere: "Respinge cererea creditoarei în contradictoriu cu debitorul pentru emitere ordonanţă de plată, ca inadmisibilă. Cu drept de a formula cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare.".

Menționez că încheierea nu specifică motivul pentru care cererea este respinsă. Motive posibile ar fi două: neachitaea taxei de timbru și lipsa somației de plată.

În mai 2013 am transmis Debitorului somația, conform art. 1013 CPC ș.u., iar în iunie 2013 am deschis un nou proces (identic) împotriva Debitorului, pe care, de această dată, l-am încadat în cerere, ca "art. 1013 CPC ș.u.".

Astăzi am primit citația, prin care sunt înștiințat că instanța a ridicat din oficiu "excepția autorității lucrului judecat", făcând referire la încheierea pronunțată în dosarul anterior.

Nu știu cât de grav am greșit, când, necunoscând procedura legală, am deschis procesul înainte de trimiterea somației.

Întrebarea mea este: Mai pot recupera creanța? Dacă da, care este cea mai sigură cale de urmat?

Din câte am înțeles, posibilitățile ar fi:
- să merg pe calea celui de-al doilea proces, invocând un motiv bun pentru a respinge "excepția autorității lucrului judecat" - cererea anterioară nefiind judecată pe fond, ci respinsă ca inadmisibilă;
- abandonarea celui de-al doilea proces și formularea unei cereri în anulare la hotărârea din primul proces (aceasta nu mi-a fost comunicată încă);
- abandonarea acestor două procese și deschiderea unuia nou, cu un alt obiect: "dreptul comun", care presupune un pas premergător - concilierea.

Eu nu sunt jurist, am făcut un împrumut cui nu trabuia și apoi am citit un pic legea, încercând să-mi recuperez banii pe cale juridică. Se pare că procedurile sunt mai complicate decât le pot eu înțelege și vă rog să-mi indicați care ar fi calea cea mai sigură prin care să-mi pot măcar prezenta probele în fața instanței și care sunt articolele de lege care o reglementează. Până la recuperarea banilor, pare să mai fie încă o cale lungă.

Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Iulie 2013
MGLC, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:26, 4 Iulie 2013
Punerea pe rol a ordonantei ati facut-o dupa ce ati lasat sa treaca cele 15 zile acordate prin somatie in care debitorul trebuia sa plateasa?nAutoritatea de lucru jduecat poate sa fie invocata si in legatura cu o hot jud, care statueaza asupra unei exceptii procesuale ori asupra unui alt incident, nu numai asupra fondului problemei.Vi -a respins prima ordonanta pe aspectul inadmisibilitatii, intrucat, inainte de a va adresa instantei nu ati parcurs si etapa somarii debitorului.
AdiStanica a scris:

Punerea pe rol a ordonantei ati facut-o dupa ce ati lasat sa treaca cele 15 zile acordate prin somatie in care debitorul trebuia sa plateasa?

Da, în cazul celui de-al doilea proces, am așteptat și cele 15 zile de la transmiterea somației către Debitor.

AdiStanica a scris:

Autoritatea de lucru jduecat poate sa fie invocata si in legatura cu o hot jud, care statueaza asupra unei exceptii procesuale ori asupra unui alt incident, nu numai asupra fondului problemei.

Din răspunsul dumneavoasă înțeleg că șansele respingerii excepției autorității lucrului judecat sunt aproape nule. Așa este?

În acest caz, ce altceva mai pot face?
Există autoritate de lucru judecat numai cu privire la chestiunea tranşată (art. 430, alin. 1 Cod procedură civilă).
Autoritatea de lucru judecat Art. 430
(1) Hotararea judecatoreasca ce solutioneaza, in tot sau in parte, fondul procesului sau statueaza asupra unei exceptii procesuale ori asupra oricarui alt incident are, de la pronuntare, autoritate de lucru judecat cu privire la chestiunea transata.

Probabil că cererea a fost respinsă ca inadmisibilă pentru lipsa comunicării somaţiei (art. 1016, alin. 2 teză finală Cod procedură civilă). Trebuie să vedeţi hotărârea. Nu poate fi vorba despre timbraj, întrucât pentru lipsa timbrajului cererea se anulează.

În opinia mea, nu există judecată asupra fondului cererii, prin urmare nu există motive ca excepţia autorităţii de lucru judecat să fie admisă. Nu ar fi prima oară când o instanţă respinge excepţia procesuală pe care chiar ea a invocat-o din oficiu.
Ultima modificare: Joi, 4 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligat la plata conf art 1013-1024 amales amales buna ziua ,am fost sef depozit la o societate privata ,patronul a murit iar eu am preluat depozitul am infiintat un srl si am achizitionat marfa de la ... (vezi toată discuția)
Procedura somatiei de plata vasile2013 vasile2013 In cazul procedurii de somatie de plata, art.1013 si urm. Cod proc civila, in cazul in care creanta nu este certa si daca nu a fost insusita prin semnatura de ... (vezi toată discuția)
Actiune in pretentii sau pe somatie de plata? carmenbn carmenbn Asociatia de proprietari a dat in judecata restantierii.Avocatul le-a trimis notificari si somatii acasa,dupa care le-a facut dosar pt.judecatorie.Actiunea ... (vezi toată discuția)