avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autoritate de lucru judecat sau nu?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autoritate de lucru judecat sau nu?!

Speta:
Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă , prin care se respinge, pe cale de excepţie, datorită netimbrării, o cerere de revendicare.
Ulterior, la o perioadă de timp, acelaşi reclamant, introduce pe rolul instanţei ACEEAªI ACŢIUNE identic formulată, aceleaşi părţi, acelaşi obiect, identică, deci.
Întrebare:
1. Se poate invoca autoritatea de lucru judecat, în cel de al doilea dosar, în condiţiile în care prima instanţă nu s-a pronunţat asupra fondului pricinii, respingând acţiunea pe cale de excepţie a netimbrării? O soluţie please_....
Mai corect este ca s-a dispus anularea cererii ca netimbrata si nu respingerea cererii ca netimbrata. In acest caz desigur ca nu se poate invoca autoritatea de lucru judecat pentru ca prima instanta nu a stabilit nimic cu privire la actiunea in revendicare, daca o admite in tot sau in parte sau o respinge, astfel ca desi exista tripla identitate ceurta de art. 1201 cod civil ea nu poate opera intr-o cauza in care pe fond, instanta nu a dispus nimic.
icespace27 a scris:

Speta:
Există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă , prin care se respinge, pe cale de excepţie, datorită netimbrării, o cerere de revendicare.
Ulterior, la o perioadă de timp, acelaşi reclamant, introduce pe rolul instanţei ACEEAªI ACŢIUNE identic formulată, aceleaşi părţi, acelaşi obiect, identică, deci.
Întrebare:
1. Se poate invoca autoritatea de lucru judecat, în cel de al doilea dosar, în condiţiile în care prima instanţă nu s-a pronunţat asupra fondului pricinii, respingând acţiunea pe cale de excepţie a netimbrării? O soluţie please_....

Nu exista riscul admiterii exceptiei autoritatii de lucru judecat.

avocat Claudiu Lascoschi
Mea culpa, greşeală de exprimare, anuleaza cererea ca netimbrata.
Multumesc!
cand actiunea se respinge pe o exceptie, nu se pune problema de autoritatea lucrului judecat.
Inafara de situatiile in care exceptia solutionata a fost chiar cea a lucrului judecat ;)

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat help AdrianAndrei AdrianAndrei In 2010 am avut o actiune de radiere a unei ipoteci cu o societate care nu mai exista,datorita termenelor f mari si situtiei din tara ,nu am depus actele ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre exceptia autoritatii de lucru judecat si prezumtia autoritatii de lucru judecat dienusa dienusa ma confrunt cu o problema,sper sa ma intelegeti....in martie,anul trecut am fost actionata in judecata pt radierea tatalui meu de pe unTP,unde era el trecut si ... (vezi toată discuția)
Autoritate de lucru judecat MelindaB MelindaB Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date ... (vezi toată discuția)