Sunt traducator autorizat si am depus si eu, pe 25 august, noile declaratii pentru contributiile la pensii si somaj. Am auzit ca aceste declaratii nu ar fi constitutionale/legale din mai multe puncte de vedere, printre care si faptul ca la pensii, declaratia noua stabileste contributia la venitul net ci nu la venitul brut cum ar trebui sa se stabileasca de fapt (mentionez ca nu am verificat valabilitatea acestei informatii)...
De asemenea, in declaratie puteam alege ca plata contributiei sa se faca: lunar, trimestrial, semestrial sau ocazional. Am ales lunar, la recomandarea unei colege de "coada" care mi-a spus ca e contabila, desi contabilitatea mea se face la 1 an (depun decl. estimativa iar apoi decl de venit realizat). Asadar, ca sa nu ma mai intorc acasa si sa stau iar la coada, am calculat pe loc, din amintiri si estimativ, baza de calcul a contributiilor scazand cheltuielile (iara estimate) din venitul brut pe care stiam ca l-am realizat in iulie (pt venit net 2000 lei am platit 210 lei la pensii si 10 la somaj). Legat de aceasta chestiune am cateva intrebari:
1. Daca calculul meu nu a reflectat cu exactitate situatia financiara pe luna iulie, cum pot regla situatia?
2. Cum voi calcula pe viitor aceste contributii avand in vedere ca la fisc depun declaratie de venit anual (deci contabilitatea mea se face la an, nu lunar, semestrial, trimestrial sau ocazional)? Scad sau nu cheltuielile din venitul brut (lunar sau anual impartit la 12....??) pentru a obtine baza de calcul a contributiilor la pensii si somaj?
3. Somajul este obligatoriu pentru profesiile liberale din care fac parte?
Eu nu mai inteleg mare lucru din invalmaseala asta. Ii rog pe cei care se pricep sa ma lamureasca mai pe limba celor care nu au pregatire contabila.
Privitor la aceste noi impozite la PFA intr-adevar lucrurile sunt foarte incurcate, inca nu s-au clarificat metodele de calcul si colectare, totusi cateva informatii pot oferi.
1. In cele mai multe cazuri o declaratie fiscala se regleaza printr-o alta declaratie fiscala rectificativa; daca nu exista un model de declaratie rectificativa se depune din nou modelul de declaratie depus initial. Asta este regula generala, in cazul acestor impozite la PFA este posibil ca nici macar cei de la ghiseu sa nu va poata lamuri.
2. Din ce am auzit de luna viitoare sarcina calcularii si virarii noilor taxe (CAS, somaj) vor cadea in sarcina platitorilor de venituri. Eu zic sa mai aveti rabdare, in mod sigur vor anunta pe site (CNPAS, ANOFM).
3. Nu inteleg intrebarea.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.