avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire nemeritata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire nemeritata

Bunica mea a crescut 4 copii: o fata si trei baieti, dar la varsta de 17 ani fata (fiica bunicii mele), dupa ce si-a intemeiat o familie, si-a renegat intreaga familie, inclusiv pe mama ei. Dupa 40 de ani bunica mea a decedat, lasand ca mostenire un apartament care a fost vandut, iar suma impartita in mod egal intre cei trei frati.
Dupa un an si jumatate de la moartea bunicii mele si 40 de ani de absenta TOTALA din vietile noastre..............surpriza: vine sora sa-si ia partea.
Primind un refuz categoric, in fond nimeni nu o mai cunoaste, sora i-a dat pe cei trei frati in judecata.
Ce sanse de castig exista pt cei trei?
Repet, nimeni nu o cunoaste si in timpul celor 40 de ani de absenta, nu s-a interesat in nici un fel de starea precara de sanatate a mamei sale care a fost ingrijita doar de cei trei baieti.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
atenakiki, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 07:53, 11 Septembrie 2010
aceasta matusa trebuie sa faca dovada ca a acceptat succesiunea de pe urma mamei sale.
Fratii la partaj trebuiau sa o cheme si pe sora.
Avea aceleasi drepturi ca si ei.
Are dreptul la o cota egala din mostenire ca si ceilalti frati,
respectiv de 1/4.
Poate solicita nulitatea partajului.
Ceilalti frati vor solicita acestei surori sa faca dovada
ca a acceptat mostenirea in termenul de 6 luni de la
data decesului ammei.
@ioana_cristea v-a dat un "indiciu" foarte util.

Eu fac insa un comentariu colateral: sa stiti ca mostenirea nu este o recompensa pentru cine l-a iubit mai cu foc pe mort, cine l-a ingrijit mai tare, cine a suferit mai mult dupa deces ori cine a facut mai multe pomeni dupa...
Este, in schimb, un drept recunoscut de lege rudelor apropiate (uneori chiar si impotriva vointei personei decedate).
Astfel, dvs nu trebuie sa va axati pe "nemeritarea" mostenirii de catre matusa necunoscuta, fiindca mostenirea nu se castiga, ea se acorda de lege.
Daca e primita sau nu de cel indreptatit la ea, este alta discutie - asta este important pentru dvs.
are sanse sa obtina cota sa daca dovedeste ca a acceptat succesiunea.
Din cate stiu eu, acceptarea succesiunii in termenul de 6 luni de la deces se face in 2 feluri: acceptare expresa, prin declaratie data la notar (daca sora are asa ceva, are sorti de castig in instanta) sau acceptare tacita (adica sa poti dovedi, macar cu martori, ca ai luat macar o lingura din acel apartament, ca ai spalat un geam , ceva) - tot in interiorul celor 6 luni de la deces. Daca sora respectiva apare din neant la 1 an si jumatate dupa deces si nu poate face nici una din dovezile de mai sus, oricate drepturi i-ar conferi, teoretic, legea, pierde timpul prin instanta.

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Cine va mosteni apartamentul? RicaRamurica RicaRamurica . Ei au avut un apartament. Ei au avut doua fiice care traiesc: una e mama mea si alta matusa mea. Matusa mea are un fiu .. Matusa mea si mama mea vor sa imi ... (vezi toată discuția)
Mostenire imobil tibix02 tibix02 Buna ziua, Intrebarea mea este cum si cine mosteneste imobilul din situatia descrisa mai jos. Care este procedura de succesiune, cum se inscrie imobilul pe ... (vezi toată discuția)