avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... spetza
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

spetza

Pareta vatamata A.A. detzine si inchiriaza unei persoane o schela metalica, inchirierea fiind efectuata in baza unui inscris de mana in fata unui martor. perioada de inchiriere este de 30 de zile perioada pentru care detinatorul percepe o taxa. Schela in cauza a fost incarcata pe un mijloc de transport, dusa la punctul de lucru, dupa care cel ce inchiriaza nu mai este de gasit, ... Cel ce inchiriaza formuleaza plangere penala ..... ptr ce infractiune treb cercetata persoana care a inchiriat (daca fapta este prev si ped de legea penala)..avand in vedere ca dupa ce pers care a inchiriat a fost depistata de org de pol si declara ca dupa trei zile schela i-a fost furat de la punctul de lucru dar nu a formulat plangere in acest sens.....Va rog sa ma ajutatzi si sa imi comunicati daca fapta celui ce a inchiriat este de natura civila sau penala....cu ev trimiteri la text de lege....cu deosebit respect Va Multzumesc!!!
Cel mai recent răspuns: allexandru77 , utilizator 23:43, 7 Septembrie 2010
de natura civila.
vorbim de o raspundere contractuala.
Tebuie formulata plangere penala la parchet pentru infractiunea
de abuz de incredere, ifnractiune prevazuta si pedepsita de
art. 213 C.pen.

Art. 213. - Abuzul de încredere
Însusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acest bun pe nedrept ori refuzul de a-l restitui, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 4 ani sau cu amenda.
Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.



Se poate face si plangere penala, si organele de cercetare vor incadra fapta, daca este de natura penala.
Nu prea se intelege exact, pt ca folositi sintagma "cel ce inchiriaza" si pt locator si pt locatar ( chirias). Intelegem ca chiriasul a fugit cu schela si apoi a zis ca a fost furata?
Si mie mi se pare ca e o problema de raspundere contractuala.
unde e natura penala a faptei? se poate face doar o actiune pe cale civila.
,,(...)perioada de inchiriere este de 30 de zile perioada pentru care detinatorul percepe o taxa. Schela in cauza a fost incarcata pe un mijloc de transport, dusa la punctul de lucru, dupa care cel ce inchiriaza nu mai este de gasit,,
Daca locatarul (chiriasul) nu a fost de gasit in interiorul termenului de 30 de zile convenit in contract, nu cred ca fapta prezinta natura penala, in acest termen locatarul folosindu-se de bun in baza unei conventii.
Ar putea exista insa o pista spre complicitate cu persoana care a furat bunul, avand in vedere ca locatarul nu a anuntat nici pe locator si nici organele de urmarire penala vis a vis de furtul in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza ContSters115447 ContSters115447 am infiintat o firma si urmeaza sa inchiriez un spatiu comercial .Doresc sa stiu daca se incheie la notar ,unde se declara pe urma de mine ,asociat unic sau de ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere a locuintei netcupeter netcupeter Buna ziua, Am cateva nelamuriri legate de intocmirea unui contract de inchiriere. In \\"Legea privind inchirierea locuintelor si reglementarea raporturilor ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere (sala sport) Popescu Lorena Popescu Lorena Am nevoie urgenta de un model de contract inchiriere (pentru o sala de sport) Multumesc (vezi toată discuția)