avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Rezervare nume partid
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Rezervare nume partid

Sunt interesat de conditiile si procedurile pentru rezervarea denumirii si procedura inregistrarii unui partid!
Nu stiu daca am ales categoria si forumul corecte!
Multumiri!
Cel mai recent răspuns: mircea2010 , utilizator 13:44, 11 Septembrie 2010
Pentru înregistrarea unui partid politic se depun la Tribunalul Bucureşti următoarele documente:
a) cererea de înregistrare, semnată de conducătorul organului executiv al partidului politic şi de cel puţin 3 membri fondatori, care vor fi citaţi în instanţă;
b) statutul partidului, întocmit conform prevederilor art. 10 din Legea nr.14/2003;
c) programul partidului;
d) actul de constituire, împreună cu lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori;
e) o declaraţie privitoare la sediu şi la patrimoniul partidului;
f) dovada deschiderii contului bancar.

În vederea rezervării denumirii, este necesară completarea unei cereri (model în Anexa la Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 954/2000) şi ataşarea dovezii în original a achitării tarifului, la orice unitate a Trezoreriei.
Cererea se depune la Registratura generală a Ministerului justiţiei ori se transmite prin poştă, termenul de soluţionare fiind de 3 zile de la data primirii cererii.
Am mers la Ord Min Just 954/2000 dar se face referire la ORDONANŢA nr.26 din 30 ianuarie 2000 iar acolo se specifica:
Art 1-alin (3) Partidele politice, sindicatele şi cultele religioase nu intră sub incidenţa prezentei ordonanţe.
Revin la primul pas- rezervarea denumirii:
-completez formularul pentru rezervarea denumirii si impreuna cu dovada achitarii taxei de 5 lei la trezorerie le depun la registratura Ministerului Justitiei
Nu am gasit insa niciunde cat timp e valabila rezervarea denumirii!
Rezervarea de denumire se face dupa aceeasi procedura ca si pentru un ONG ... articolul citat face referire ca partidele politice nu se constituie dupa prevederile OG nr.26/2000, ci dupa Legea nr.14/2003 ... Aveti grija ca, fiecare partid politic trebuie să aibă denumire integrală, denumire prescurtată şi semn permanent proprii. Denumirea integrală, denumirea prescurtată şi semnul permanent trebuie să se deosebească clar de cele ale partidelor anterior înregistrate, fiind interzisă utilizarea aceloraşi simboluri grafice, oricare ar fi figura geometrică în care sunt încadrate.
Domnule din pacate nu e asa! Am fost la Ministerul Justitiei iar acolo mi s-a confirmat ca Formularul conform Ord 26 NU E PT PARTIDE; Mi s-a indicat sa ma adresez Tribunalului; acolo am aflat ca pentru partidele politice nu se face rezervare ci verifici daca denumirea dorita nu e luata de altcineva si depui dosarul de inregistrare!
Ceva pute in Romania! In mod normal ar trebui ca orice entitate juridica (lucrativa sau nu) sa-si rezerve undeva NUMELE (DENUMIREA); voi vedea ce se mai intampla si ce mai aflu dar in registrul partidelor politice nu se fac rezervari de nume!
Poate cineva din Tribunal sa stie dar ma-ntreb de ce nu e o ordine simpla la rezervarea denumirii (cum e la ONG sau la Societatile comerciale)!
Daca postez un Apel pentru adepti si sustinatori fara a avea rezervarea denumirii e posibil sa-si revendice altii denumirea!
Vedeti o solutie pentru rezervarea denumirii?
Nu exista nici la nivelul Tribunalului Bucuresti o modalitate de rezervare a denumirii unei formatiuni politice! Am depus o petitie in care solicit rezervarea denumirii dar asta mai mult pentru a dovedi prioritatea denumirii in cazul in care cineva va contesta!
Un avocat ce ar face?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
mircea2010, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare denumire asociatie roxy_dancer007 roxy_dancer007 buna ziua pentru rezervarea denumirii unei asociatii am inteles ca trebuie platita o taxa de 5 lei in contul trezoreriei. acum,intrebarea mea este eu ma ... (vezi toată discuția)
Denumire asociatie ong in 3 limbi negreanu_robert negreanu_robert Buna M-ar interesa daca este posibil ca sa inregistrez o asociatie cu 3 denumiri diferite (limba romana, engleza, maghiara). Si daca da cum se procedeaza si ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie nonprofit marym marym Buna ziua, va rog frumos sa-mi raspundeti la cateva intrebari. Vindecat pentru a ajuta la vindecarea altuia.Acesta este scopul pentru care doresc sa ma ... (vezi toată discuția)