avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... conditii pentru cererea de interventie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

conditii pentru cererea de interventie

Reclamantul solicita iesirea din indiviziune asupra unui teren solicitand atribuirea in totalitate a terenului motivat de faptul ca a incheiat o promisiune de vanzare cumparare pe toata suprafata de teren -desi nu avea acest drept-.
Beneficiarul promisiunii de vanzare B.M solicita instantei de judecata interventia in proces in temeiul art.49 C.p.c. Instanta respinge cererea de interventie si pe fond admite cererea dispunand iesirea din indiviziune in natura fiecare luand deci in natura parte ce ii revine.
Prin decizie in recurs curtea de apel decide casarea solutiei instantei de fond motivat de faptul ca ar fi respins nelegal cererea de interventie formulata de B.M. in temeiul art.49 intrucat singura conditie pe care o presupune admiterea cererii de interventie ar fi existenta interesului.
Pareri ?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 20:43, 8 Septembrie 2010
Parerea mea este ca decizia instantei de recurs este gresita intrucat pentru admiterea cererii de interventie nu este suficient doar sa justifici un interes potrivit art.49.
Admitand acest lucru ar insemna ca as putea formula cerere de interventie si in litigiul dintre o persoana si stat -intr-o expropiere sa spunem- motivat de faptul ca mie imi este mai comod sa trec pe locul in care statul doreste sa faca o strada.
De altfel .... textul art.50 C.p.c spune ca cererea de interventie va fi facuta in forma prevazuta de lege adica .... in conditiile art.112 c.p.c.
Astfel intervenientul va trebui sa dovedeasca indeplinirea tuturor conditiilor inclusiv calitatea procesuala.
ori .. in opinia mea .. intr-un litigiu de iesire din indiviziune nu poate avea calitatea procesuala decat persoana care are calitatea de coproprietar.
Neavand aceasta calitate ... ar insemna ca poti pretinde o cota din terenul supus iesirii din indiviziune apartinand altuia.
So .. parerea mea este ca decizia curtii este gresita intrucat disp. art.49 se competeaza cu art.50 c.p.c.
Sunt de aceeasi parere, ca decizia curtii de apel este gresita. Argumente:
- Pentru ca cererea de interventie in interes propriu sa fie incuviintata trebuie ca, alaturi de celelalte conditii cerute (interesul, forma), intervenientul sa invoce un drept propriu in litigiul pendente.
Vanzarea bunurilor succesorale facuta numai de unul dintre mostenitorii coindivizari este supusa conditiei ca, la efectuarea partajului si a iesirii din indiviziune, bunul sau bunurile ce au facut obiectul vanzarii sa cada in lotul vanzatorului. Pana la indeplinirea acestei conditii, contractul nu isi produce efectele iar in patrimoniul cumparatorului nu se naste niciun drept cu privire la bunurile ce formeaza obiectul acestui act. La indeplinirea conditiei, contractul se consolideaza retroactiv de la data incheierii sale.
- Neputand face dovada unui drept propriu, chiar daca interesul subzida, cererea intervenientului a fost in mod just respinsa de instanta de fond.

Intrucat ati vorbit doar de o promisiune de vanzare, permiteti-mi sa banuiesc ca operatiunea a fost deja facuta si pretul platit , fara a fi incheiat actul in forma autentica prevazuta de lege(se intalneste des in practica) si fara ca la vanzare sa participe si celalalt sau ceilalti mostenitori. Vanzarea astfel facuta este supusa conditiei mentionate mai sus si nu poate fi opusa mostenitorilor care nu au vandut, pentru acestia actul nu exista.

Daca pretul nu s-a platit atunci am putea distinge o promisiune de vanzare a partii din teren care i se cuvine coindivizarului promitent corespunzator cotei sale de drept, concomitent cu promisiunea de a determina pe ceilalti coindivizari sa vanda partea lor aceluiasi cumparator (promisiunea faptei altuia).

In orice caz, indiferent de natura actului incheiat intre coindivizarul vanzator si tert, la data introducerii cererii de interventie in interes propriu, dreptul asupra bunului ce face obiectul litigiului nu se nascuse in patrimoniul intervenientului si ca atare, respingerea cererii este intemeiata.
avea ori nu interes intervenientul in mentinerea situatiei juridice in care era angajat, respectiv mentinerea antecontractului?
daca da, atunci putea face o interventie accesorie in partaj, indiferent de temeiul indicat de parte
Nu contesta nimeni existența interesului intervenientului ...
Intrebarea este daca este suficient sa ai un interes .... sau trebuie sa indeplinesti si alte conditii -precum cele prev. de disp. art.50 C.p.c-.
Inteleg ca parerea dvs. este ca e suficient .....
Poate mai avem si alte pareri ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum conving instanta sa respinga o cerere de interventie in nume propriu ? georgianadh georgianadh SPETA : - actiune pornita prost \" iesire din indiviziune a unei suprafete de teren in scopul succesiunii\";:-/ - 3 frati reclamanti, mostenitori ai tatalui ... (vezi toată discuția)
Utilitatile dupa iesirea din indiviziune Dajani Dajani Buna ziua, \"S-a finalizat\" un proces prin admiterea actiunii de iesire din indiviziune avand ca obiect, partajul judiciar - \"iesirea din indiviziune\" cu ... (vezi toată discuția)
Cum pot interveni intr-un proces leusan leusan S-a introdus o actiune in instanta pentru uzucapiune in contradictoriu cu primaria, pentru un teren alaturat casei mele de catre un individ care nu a ... (vezi toată discuția)