avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... amenda pentru rovigneta
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

amenda pentru rovigneta

Am fost sanctionat eu personal ,procesul verbal intocmit pe numele meu,pentru lipsa rovigneta la fiind la volanul unui autoturism al firmei ,inmatriculat in Romania.
Desi am contestat procesul verbal sustinind ca responsabilitatea achitarii rovignetei revine in totalitate utilizatorului trecut in certificatul de inmatriculare conform O.G.15/2002 si nu conducatorilor auto ,instanta mi-a respins contestatia atit in fond cit si in recurs ,desi le-am demonstrat inclusiv faptul ca nu am in proprietate si nici nu am avut vreun autovehicul pentru care sa platesc taxa de drum,printr-o adeverinat de la primaria unde am domiciliul
La acest moment se judeca contestatia in anulare Instantele nepronuntindu-se asupra motivelor invocate atit in fond cit si in recurs.
M.ar interesa daca ma poate ajuta cineva cu o sentinta ,decizie ,hotarire etc data intr-o speta asemanatoare.

va multumesc
Cel mai recent răspuns: stelian67 , utilizator 21:32, 10 Septembrie 2010
Nu cred ca veti gasi asa ceva, obligatia revine utilizatorului, ori d_voastra foloseati auto in acel moment; puteti sa va intoarceti impotriva utilizatorului din certicatul de inmatriculare.
avocat Cristina Popescu
Utilizatorul este definit foarte clar la art 1 alin (1) punctul b din O.G.15/2002 ca : b)."utilizatori - persoanele fizice sau juridice care detin vehicule inmatriculate in Romania, denumite in continuare utilizatori romani, sau care detin vehicule inmatriculate in alte state, denumite in continuare utilizatori straini. "
Mai mult eu nu eram utilizator ci conducator auto iar un alt aspect deloc de neglijat este ca societatea comerciala este dizolvata ,acestea intimplindu-se in 2009 ianuarie .
Din punctul meu de vedere cred ca sunteti in eroare ,conducatorul auto in acest caz nu poate avea calitatea de contravenient in conditiile in care legea prevede RESPONSABILITATEA EXCLUSIVA este a utilizatorului asa cum e definit mai sus.art 7 din O.G. 15/2001 .
« Responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si detinerea rovinietei valabile revin in exclusivitate, in cazul utilizatorilor romani, detinatorilor mentionati in certificatul de inmatriculare, in cartea de identitate, in documentele vamale sau in alte documente oficiale, iar in cazul utilizatorilor straini, acestea revin in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului »
adaugind o complectare va dau un citat din Nota de fundamentare a guvernului pentru modificarea O.G. 15/2002 in 2010 modificare in datorita careia culpa este clar stabilita ,este cea a firmei, de altfel pt mine era f clar si inainte singura mea problema era ca nu am o hotarire care sa o invoc ca jurisprudenta si totodata sa o bag sub nasul judecatorilor idioti ,colegi ai lui BOC-POC. Speta se judeca la cluj si de cind piticul asta a ajuns prim ministru la cluj nu se mai cistiga nimic impotriva unde parte este statul : ::"introducerea definiţiei pentru utilizatorii români şi străini, în funcţie de ţara de înmatriculare a vehiculelor , eliminând astfel confuziile create, inclusiv din punct de vedere al aplicării sancţiunilor contravenţionale; "
deci revin cu rugamintea ,daca are cineva o hotarire ,in acest sens.................precizind ca nu ma intereseaza discutiile in contradictoriu nici macar pe teme juridice.
Pai daca ar fi asa, nimeni in tara asta n-ar mai plati rovinieta.

Vreau sa va intreb, daca trebuia sa conduceti masina in ungaria sau austria sau bulgaria unde au tot sistemul cu viniete, tot la fel procedati? Le explicati ca sunteti utilizator si ca responsabilitatea este a firmei in dizolvare??
Daca citeeati cu mai multa atentie textul legii citat ati fi observat ca el contine o diferentiere respectiv Utilizatori romani si utilizatori straini ,in functie de aceasta se stabileste si responsabilitatea . Voi incerca sa explic pe intelesul dumneavoastra dind un exemplu:
Daca eram surprins conducind o masina inmatriculata in Ungaria dar pe teritoriul Romaniei eram responsabil fiind conducator auto. E si normal sa fie asa va dau un exemplu daca eu inchiriasem masina din Ungaria ,cel de la care am inchiriat-o nu are de unde sa stie unde ma deplasez eu in consecinta sunt in fata legii din tara in care ma .deplasez responsabil. la fel este si cu cazul prezentat de dvs . daca sunt in ungaria e clar ca raspund ca si conducator auto ,doar nu o sa vina pentru fiecare masina administratorul societatii sa-i cumpere rovigneta. ce dracu ar face atunci administratorul daca ar avea camioane in ungaria, austria ,franta etc? asteapta soferii dupa el?
daca sunt surprins in Romania cu un autovehicul inmatriculat in Romania se cam schimba situatia si o sa va spun si de ce : cu ce este dator sa achizitioneze rovigneta un sofer angajat pentru camionul pe care il conduce ,el apartinind firmei? Pe ideea dvs poate ar trebuii sa achite ,soferul, si impozitele pentru camion si de ce nu si tva-ul la facturile emise pentru transportul cu acel camion.

Poate mai multa logica si mai putina apa batuta in piua ne-ar fi de folos ,revin nu ma interesesaza interpretarile legii,nici cele favorabile nici cele defavorabile ,pur si simplu ma intereseaza o sentinta decizie etc in acest sens ,multumindu-le totusi celor care comenteaza si-si dau cu pareri la interpretarea juridica a textului citat rugindu-i totusi sa foloseasca si logica fie si pentru simplul motiv ca ea este parte integranta din drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni impotriva ordonantelor guvernului stelian67 stelian67 Actiunile impotriva ordonantelor guvernului conform legii 554/2004 ,trebuie insotite obligatoriu de eceptia de constitutionalitate? (vezi toată discuția)
Am inmatriculat masina astazi si am plecat pe autostrada uitind ... Stoian Jan Stoian Jan Am inmatriculat masina astazi si am plecat pe autostrada uitind sa platesc rovineta am platit o dupa 1 2 ore pentru un an voi plati amenda? (vezi toată discuția)
Cine are obligatia de a plati amenda? adrianaparlea adrianaparlea In anul 2006 am vandut o masina in baza unui proces verbal facut de mana,cu martor( nelegalizat), C.I. originala ramanand in posesia mea. Intre timp masina s-a ... (vezi toată discuția)